Problém s vřesy

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Danielka.9 27. 4. 2011 19:24

Takže vřesy vymrzají a vřesovce jsou v phodě.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 27. 4. 2011 19:27

Dokonce jsem to někde četla, že prodejci nejenže je barví, ale jsou to jen nějaké rychlovky, které přes zimu nevydrží. Mně zůstaly jen ty bílé. Už žádné kupovat nebudu.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 28. 4. 2011 21:17

Taky jsem tak dopadla, zahynuly mi i dabécie, takže mě jen utěšuje, že jsem jim snad neublížila já, ale příroda :'(
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod bouga 19. 2. 2012 15:37

Vřesovce.
Mám již několik let dva velké vřesovce Erica a loni jsem zakoupila 20 ks vřesovců od Najmanových ve výprodeji a krásně mi narostly .Mám je zasazené v rašelině a ještě v lednu před těmi velkými mrazy jsem se radovala, jak mají všechny nasazeny na květ. Pak v únoru zapadaly sněhem a přišli velké mrazy a včera když jsem přijela na zahrádku, tak jsem zjistila, že na zbytcích sněhu leží opadané všechny květy a dokonce opadává i jehličí. Snad mi neuhynou? Je to snad tím mrazem? A tak jsem se těšila, jak na nich budou včeličky.
Může mi někdo poradit?
Děkuji Kotlínová
bouga
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 19. 2. 2012 17:03

Někdy oždibují poupata i ptáci, pokud nemají přístup k jiné potravě. Přitom "hlomození" mohli olámat jehličky rostlin. Ale všechno by se mělo vzpamatovat, i když s tím kvetením to asi bude horší. Holomrazy by ublížily rostlinám víc, buďte ráda, že jste měli přikryto! U nás mrzlo a po sněhu ani památky, pak asi 2 cm napadly, tak to teprve přijdou překvapení :shock: ...
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod bouga 19. 2. 2012 17:38

Je možné, že to také udělali ptáci. Zahradní kolonie je u lesa a poupata byla i dál od vřesovců.
Přitom tam měli krmítka stále založená, ale je jich tam mnoho. Nevím, jestli mám vřesovce trochu zastřihnout až rozmrzne. Přitom vřesy co kvetly na podzim jsou netknuté.
Vůbec mě nenapadlo, že by to mohli dělat ptáci. Stalo se to tuto zimu poprvé. Běžela jsem se podívat na sousedů zahrádku na vřesovec a ti to mají také.
Děkuji za odpověď.
bouga
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 19. 2. 2012 21:04

Uvidíte, jestli něco zbylo, co by rozkvetlo - ostříhala bych to až po odkvětu zbytku kvítků, aby měly stříhání jako jindy - po odkvětu. Ale to posoudíte nejlíp sama, co zbylo a co oždíbali. Nám tu dokáží kosové dělat pěknou paseku i zjara (štípou krokusy a hrabou ve skalce jak slepice), vrabci zas ozobávají poupata rybízu a angreštu... a to jsou jen ti nájezdníci, které přistihnu.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Klivie 19. 2. 2012 21:29

Jo kosáci jsou pěkně okleplí. Nám chodí na jahody a borůvky. Ani jim nevadí, že stojím kousek od nich.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 8. 8. 2016 16:41

Moje zkušenost: mám malé vřesoviště oddělené od trávníku betonovými obrubníky. Ve vřesovišti se občas objeví drobnější problém (odešel bílý vřesovec, rezaví jeden barevný vřes - beutiful lady apod.) ale to není vážné. Letos mi těsně podél obrubníku odešly různé rostliny: dabécie, vřes (caluna vulg.), poškozeny byly polehlý rododendron a erica tetralix. Po delších úvahách jsem došel k tomu, že to bylo způsobeno herbicidem používaným na trávník (agrofit) vedle obrubníku - i když dbám vždy maximální opatrnosti (oddělování, bezvětří apod.). Myslím, že ericaceae jsou zvlášť citlivé na herbicidy a stačí třeba jenom odpar přes teplé poledne nebo něco podobného. Tolik moje zkušenost.
Petr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rajsa 9. 8. 2016 09:11

Návštěvníku Petře, právě jsi mi objasnil proč mám orezlé větvičky vřesu, uvědomila jsem si, že jsem v blízkosti také stříkala. Tak doufám, že neodejde celý :oops:
rajsa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků