Stavba suché zdi

Možnosti projektování a vedení zahrady, japonské, bezúdržbové či anglické

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod ziege 25. 6. 2007 14:39

ja mám právě k dostání pískovec, ale bojim se aby se ten pískovec třeba časem nerozpadal.Právě že nevim, které druhy kamenů mám vybírat-které se rozpadnou a které se nerozpadnou. :(
ziege
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 25. 6. 2007 22:49

Pískovec by se neměl rozpadat, používá se na suché zídky i zdi stavěné na maltu.
Nevhodná je opuka, ta zvětrává a během několika let se začne rozpadat.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 17. 4. 2008 07:40

Pozor ale označení suchá zídka je co já vím pro zídky pouze skládané tedy né zděné.Hulvátsky řečeno je to hromada kamenů vhodně složená do tvaru zídky ,kde je jako pojivo použito plochy kamenů prípadně výplńové zeminy která slouží k ozekenění této plochy skalničkami.V nejhorším a v posledních letech se staví do přídržné konstrukce ze zabetonovaných sloupků které ale jsou zakryté kamením nebo vegetací.Ale je to samozřejmě na každém jak těmto stavbám říká.Tyto zídky se směrem nahoru zužují aby se zabránilo odpadávání,a výškově se pohybují do výšky 1,5 metru.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kasta 6. 1. 2009 23:53

Suchá zeď je zeď bez pojiva- kameny chytře poskládané... Jak na to a z čeho je dost různé podle požadavků... Rád poradím- www.ka-sta.cz
kasta

Odeslat příspěvekod Honza CZ 21. 3. 2009 00:23

kasta píše:Suchá zeď je zeď bez pojiva- kameny chytře poskládané... Jak na to a z čeho je dost různé podle požadavků... Rád poradím- http://www.ka-sta.cz
Pěkné práce :tleskani
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kapistone 13. 4. 2009 15:05

Stavba suché zdi - suchá tudíž bez pojiva:
Provádí se nejlépe na štětovaném základu a to bez většího zahloubení. Skládá se jednotlivý kámen pokameni s přesnou upravou kamenickými nástroji (majzle, dláta, prejskače, špičáky, paličky atd.) a to tak, aby každý další kámen dokonale zapadal na své místo ve zdi. Zdíme kámen přes spáru tak, jako u cihlové zdi. Střídavě pokládáme vazný kámen a běhoun. Nutno dodržet kvalitní štět za pohledovou stranou zdi. Tento štět je velmi důležitý pro zachování dlouhodobé kvality, drenážní schopnosti a celkové pružnosti a tudíž odolnosti vudči svahu. Celková zeď by měla být opěrná tzn. opírá se do svahu a to cca 5cm/1m.
Takto odborně postavená suchá zeď, Nás všechny dozajista přežije, spousta jich tu stojí již 300 let.

Vaše otázky rád zodpovím Dominik Pírek 603755175
http://www.kapistone.cz
1don@seznam.cz
:pozor kameník zdí z kamene
zedník zdí z cihel
a zahradník ?
kapistone
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Amazon 21. 6. 2010 18:46

Mám rád dřevo. http://zahrada-cz.blogspot.com/ Jirka
Amazon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swach 9. 1. 2011 11:32

Myslim, ze by vam mohla pomoci nase stranka. Je zde vyfocen prubeh staveni zidky. Doporucuji sterkovy zaklad ( idealne vetsi kameny - 32-64mm), ktery se uhutni treba palici. Je nutne zidku stavet se sklonem je svahu, aby byla stabilnejsi. A jeste ten odkaz: http://www.profizahrady.cz/ukazky.htm .... fotky staveni zidky jsou dole (Kuřim 2008). Preji uspesne staveni :-) Nic na tom neni..chce to jen davku nadseni a trpelivosti.
swach
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomas.K1975 12. 6. 2012 18:14

Zdravím, také jsem stavěl suchou zídku. Jako laik jsem prostě skládal kameny na sebe vypadá to jednoduše ale zase tak lehké to není... základ jsem tvořil drtí pak jsem skládal velké kameny řekl bych že největší dřina je s těmi kameny než vyberete a usadíte kámen otočíte minimálně desetkrát... :-) popravdě jsem začal stavět zídku loni a letos ji teprve dodělal. Chce to opravdu hodně úsilí a pevné nervy. Nakonec si myslím že to dopadlo celkem dobře, použil jsem lomový kámen. Nemáte někdo nápad jakou k tomu postavit pergolu? Byl bych rád za veškeré rady. S pozdravem Tomáš.
gts.JPG
zídka na zahradě
Tomas.K1975
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 12. 6. 2012 18:35

Pěkné.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OWRobertFum 28. 4. 2019 05:55

jabraka: Diky za fotky. Je to dobra metoda. Jen hrozi nebezpeci, ze se v mezere na zdi za deskami muze tvorit nejaka plisen. Jeden znamy to tak mel a radeji ty desky po case sundal.
Mate prosim nekdo zkusenosti s temi silik. patronami? Skutecne to po case muze prestat fungovat a zacit znova brat vodu? Diky.
OWRobertFum

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků