Zelenina a bylinky za oknem

Rady a tipy na pěstování zeleniny a léčivých rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 16. 4. 2009 17:26

Ahoj lidi,

jsem naprostý zahrádkářský laik (moje hobby je vaření). Jelikož bylinkové květináčky jsou dosti drahé, usoudil jsem, že by možná stálo za pokus pěstovat si bylinky do kuchyně sám. Prostor mám zatím pouze za oknem (1,00x0,20 m - tedy tak na jeden truhlík). Do kuchyně potřebuji hlavně bazalku, libeček, petrželku, pažitku, tymián, rozmarýn, oregano, majoránku, šalvěj, mátu a meduňku. Samozřejmě si nedělám iluze, že by se vše vešlo do jednoho truhlíku.

Moje prosba o radu zní:
1) Co všechno mám nakoupit (semena nebo sazenice, jakou hlínu, ...)
2) Jaké bylinky se dají na takto omezené ploše pěstovat, co má smysl a co ne, co se snese, co ne
(zejména, když by "minizahrádka" měla vydržet třeba 2-3 dny bez zalévání)
3) Jak zasadit / zasít, čím eventuelně přihnojovat (jsem dost odpůrcem chemie)
4) Čeho se vyvarovat (sluníčko, zima, ....)
5) Jakékoli další tipy a triky ;-)
Uvítám i naprosto elementární rady, protože tahle věc je pro mě naprosto nová a nevím o ní vůbec nic.

Časem se mi možná naskytne plocha 2,5x1,5 metru (balkonek), takže vás tu pak budu opruzovat ještě víc ^^

Jo a pokud byste tápali jak zpracovat své výpěstky, zkuste zajít na sefkuchar.cz a já se vynasnažím poradit a pomoci.

Díky všem za rady a nápady.

Díky všem
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod crosan 16. 4. 2009 18:11

Tak za tu velikonoční nádivku Vám řeknu jak to praktikuji s těma bylinkami: :lol:
Koupím si bylinku zapěstovanou v květináči, první investice se vyplatí, než to vypěstujete ze semínka, protože květináč, zemina, vyjde to nastejno. Bazalka, tymián, máta, meduňka, rozmarýn a j. běžně v prodeji, prohlédnu zdrav. stav. rostlinky případně dám do většího květináče, přidám zeminu no a běžně zalévám, nedávám na prudké slunce, sice mám výhodu, že je dám později do zahrádky . Jestli máte balkón je ideální koupit samozavlažovací květináč a nasadit tam třeba i 4druhy, petrželka, šnytlík. Většinou tak kupuji bylinky před vánočními svátky když je mají ve slevě. Ať se rozhodnete pro cokoliv, přeji hodně zdaru
crosan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dama 55 17. 4. 2009 12:12

Rychlejší a spolehlivější je opravdu koupit vše už vypěstované a o to se pak starat. Kromě bazalky vzchází bylinková semínka dlouho a v květináči s dost nejistým výsledkem. Substrát se dá koupit buď speciální na bylinky, nebo stačí obyčejný na pokojovky, nebo balkonové, neuškodí přidat trochu říčního písku, nebo perlit. Bazalku můžete zkusit výsev už teď, vzchází poměrně ochotně, truhlíky i květináče by měly být samozavlažovací, když budou občas bez dozoru. Pažitek si kupte víc, aspoň tři, pokud ji hodně používáte a sklízejte ji odstřiháváním jednotlivých dlouhých stvolů. Když se odřeže nožem ve svazku, špatně pak obráží a je slabá. Na sklizeň petrželky lze i zasadit do květináče pěkné kořeny petržele koupené někde na trhu, obrážejí ochotně a poskytnou docela slušnou úrodu. Všechny koupené bylinky je potřeba přesadit do větších nádob, bývají už dost prokořeněné. Pokud byste je chtěl uchovat přes zimu, je potřeba zabezpečit je tak, aby nejen nezmrzly, ale hlavně neuschly. Což znamená je v bezmrazých dnech nezapomenout trochu zalít, proti mrazu přikrýt třeba chvojím. Jednodušší však je si na jaře pořídit nové, přezimování je nejisté, bazalka kromě vytrvalé odrůdy nepřezimuje vůbec, majoránka také ne.Přírodní hnojiva jsou pro byt nevhodná, na okno a na balkon by to šlo, trocha rohozky lehce načechrat kolem rostlin, nebo granulovaný krav.hnůj - trochu a přiměřeně by se použít dalo.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 17. 4. 2009 12:54

Děkuji za cenné a konkrétní rady.
O víkendu vyrazím na nákupy a uvidíme co z toho vzejde. Asi půjdu cestou koupených květináčových rostlin a jejich přesazení. S petrželí to zkusím - aspoň bude nějaká sranda :-). Předpokládám, že nákup vybavení je lepší v nějaké speciálce než v megamarketech, kde je personál, kterému je fuk, jestli prodává brambory nebo ponožky.
S tím přezimováním jsem uvažoval, že než začnou mrazy, přesunul bych truhlík do bytu nebo mezi okno. V zimě je obecně nedostatek čehokoli čerstvého a proto bych se bylinek na zimu nerad vzdával.

Ještě k těm hnojivům. Je mi celkem jasné, že chlévskou mrvu si do bytu tahat nebudu :-). Ta "rozhozka" je prosím co? Granulovaný kravský hnůj se dá normálně koupit? *****í to? Možná se ptám jako idiot, ale fakt jsem zcela nepoznamenaný.

Nevím, jaký je tu bonton, ale lze mi i tykat ;-).
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod crosan 17. 4. 2009 13:01

Tam je ve smetišti Tykadlo stačí napsat a není problém
crosan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 17. 4. 2009 13:41

Ještě bych chtěla Sloniku podotknout, že oni prodávají pod názvem petržel i pastyňák. Ten už tak chutnou nať nemá, ale nať od petržele asi poznáš. Můžeš si zasadit na nať i cibuli, já osobně mám 3 ks. Ten granulovaný hnůj se dá koupit dnes snad už všude, kde jsou květiny i v marketech. :hm Já jsem rozpuštěným granul. hnojem, hnojila Cymba už v lednu i doma. :oboze :lol: :lol: 8-D
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 17. 4. 2009 14:07

Pastinák určitě na tržišti poznáš, když jsi kuchař - je takový velký na rozdíl od petržele. Na kořenové petrželi zasazené je pozitivní fakt, že sklízíš petržíku rovnolistou a o té se říká, že je aromatičtější, než ta kadeřavá. Kadeřavou v kořenáči lze koupit i třeba v Lidlu, nebudeš tomu věřit, ale už ji mám třetí rok na terase v míse zasazenou a ani nezmrzla, ani nezašla a dokonce ani loni nešla do květu, petržel kadeřavá je dvouletka, truhým rokem vyžene stvol s květy a semínky a zajde - tahle je nějaká jiná, neudělala to a už docela pěkně vyráží. Pažitku teď prodává kdejaký supermarket a bylinky taky. Třeba taková máta se rozmnožuje podzemními plazivými oddenky, to by trvalo věk, než bys ji vypěstoval. Jde ale dobře množit, když větvičky máty zastrčíš do sklenice s vodou, v krátké době z kolínek vyrazí kořínky a máš rostlin víc - v létě je na mojito docela spotřeba.
Rohozka je rozemletá rohovina, což je přírodní, živočišného původu. Je to balené v krabici po 1kg, ten granulovaný hnůj jsou opravdu granulky, po styku s vodou a zeminou to moc nevoní, do bytu to moc není. Mezi okny mít truhlík v zimě můžeš, ale počítej s tím, že některé bylinky na zimu zatahují pod zem. V zimě můžeš akorát rychlit pažitku, tu petržel a cibuli jak Ti radila Danielka. Mezi okny by se možná dala udržet i ta bazalka. S rozmarýnem mám každoroční problém, vždy mi přes zimu zajde, to Ti neporadím. Z velkého keříku si můžeš v sezóně zamrazit.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 17. 4. 2009 14:21

Děvčata, děkuji moc za další porci rad. Pastyňák od petržele samozřejmě poznám. Co se petrželky týče, potřebuju vlastně obojí - jak kadeřavou tak hladkolistou. Ta hladkolistá je skutečně aromatičtější, kadeřavá je zase estetičtější. Co se máty týče, úplně přesně - letní parno a spousta Mojita :-P . Rozmarýn není kritický a budu ho v nejhorším obnovovat každý rok s tím, že přes zimu si ho koupím (nebo si zamrazím zásobu) - zase tolik se ho nespotřebuje.

Ještě jednou díky a přeji krásný víkend.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 17. 4. 2009 15:18

Sloníku, zdravím.

Ještě bych k diskuzi dodala pár poznámek:

- Existují i takové odrůdy bylinek, které byly vyšlechtěny právě pro pěstování v květináčích: jsou menší, ale kompaktnější, nevadí jim chudší kořenový systém. Seženeš je ale spíš ve formě semínek než sazeniček.
Aby sis udělal lepší představu, mrkni sem: http://www.semo.cz/homegardencz/index.p ... I-ZAHRADKA

- Co se hnojení týče, já bylinky v květináčích nehnojím vůbec. Píšeš, že se ti do toho taky nechce, takže bych ti doporučila konkrétně Substrát pro bylinky a zelené koření (firma Agro) - je z rašeliny, kůrového kompostu a písku, obsahuje jenom organická hnojiva.

- Uvádíš hodně bylinek, ale vezmi v úvahu, že se ti budou rychle rozrůstat (alespoň některé, třeba máta na Mojito ;-) - ať ti zbytečně neutlačí jiné druhy, zasazené moc blízko u ní).

- Přezimování je stejně jako pro jiné rostlinky i pro bylinky náročnější, takže nepočítej s nějakými výnosy :pozor. Většina bylinek potřebuje chladnější prostor a sníženou zálivku, některé úplně sestříhat. V teple by se vytahovaly a byly slabé.

Držím pěsti! :mrgreen:
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hazellee 10. 1. 2010 13:41

já si koupila v albertovi pažitku a rozmarýn, postavila na okno, tak jak jsem koupila, stojí to u topení, a zalévám docela dost, vždycky jak to vypijou:-). dělám něco blbě? zatím jsem nepřesazovala, mám to pár dní.
Hazellee
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Danielka.9 10. 1. 2010 16:14

Myslím, že teď se stím nic dělat nedá jen zalévejte úměrně, nesmí se to ulít. Pažitka má cibulky, tak ať neuhnije.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 18. 1. 2010 18:45

Nu u šmitliku ani tolik nezáleží na zalívání,většinou stačí dvakrát týdně,jako na střihu.Jedna rada,pokud začne šmitlík odspodu žloutnout tak je nejlepší ho vyklepnout cibulky roztrhat a přesázet do nových květináčů se zeminou(nemusí být extra).Jinak pro ty kdož na šmitlík nemají tak náhradou pro kuchyňskou přípravu stačí vyběhlou cibuli ostříhat.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bt.cz 14. 11. 2010 16:43

Zdravím,
jsem v pěstování bylinek začátečnice, takže děkuji za moudré rady. :) A taky děkuji za odkaz na bylinky do květináče, protože bych je chtěla pěstovat i přes zimu. Jen prosím o radu, jaké místo je pro ně v domě nejlepší. Děkuji.
:)
bt.cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dama 55 30. 3. 2011 15:39

Docela by mě zajímalo, jestli někdo máte doma tohle. Cca před měsícem to měli jako novinku v Ikea. Je to kelímek, v něm rašelinovitá tableta jako jiff a sáček se semínky. Nalila se dovnitř voda, tableta vyplnila následně celý kelímek a semínka se nasypala navrch. Mám čtyři druhy - bazalku, pažitku, petržel a oregano a vzešlo to docela rychle všechno. Dna kelímků nemají odtokové otvory, ty se budou teď muset už udělat, ale jestli to bude schopné vegetovat dál až ke sklizni se mi moc nezdá. Ze seriálu o bylinkách zde jsem vyčetla, že bazalku lze rozsázet, ale s tím ostatním si moc jistá nejsem. Pažitka neboli šnytlík je jak vlasy, petrželka to pokud vím nesnáší a oregano je droboučké. Mám je za jižním oknem na sluníčku a vzešla snad všechna semínka, i když jich v sáčku na pohled moc nebylo.Obrázek
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 30. 3. 2011 19:05

Dani tak to jsem ještě neviděla, já si vždy koupím V Kauflandu už vzrostlé a přesadím je do větších květináčů anebo taky později ven. Uvidíš třeba to ještě zesílí.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků