Mandevila

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Fidych 18. 7. 2010 20:27

V loňském létě jsem nebyla vůbec úspěšná - mandevila mi vykvetla pouze červená, a jen z poupěte, které měla při nákupu. Růžová se neměla moc ani k růstu ale nakonec, k mé radosti, obě zimu přečkaly ve zdraví a letos se trochu snaží.
Dostala jsem do houfu ještě bílou, a zdálo se mi, že ji budu muset reklamovat - poupata měla červená a teprve během doby světlala až se nakonec květ vyloupl opravdu bílý (se žlutavým hrdlem uvnitř).
Takže - nezatracovat rostliny hned, počkat co to udělá třeba příští rok (je pravda, že letos mají místo co neméně na větru, i když to byl u nás docela oříšek takový plácek najít).
Obrázek Click Image to Enlarge Image Hosting

Nedaří se mi dodat další fotky, tak zatím alespoň jedinou bílou, která se podařila
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kočičí 18. 7. 2010 21:23

Moc krásná květina, už jsem několikrát měla na ni zálusk, zejména když jsem kdesi četla, že naroste veliká, ale ještě jsem se k ní nedostala. Červená je nádherná!
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 18. 7. 2010 21:26

No právě, mně se moc líbí, ale kam potom s ní. :?:
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 18. 7. 2010 21:30

Já jsem se chtěla právě paní Fidych zeptat, jestli by šla podle jejího názoru zapěstovat na kmínek. My stavíme zimní zahradu, tak místo i mít budu. Ona se stejně musí radikálně stříhat.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 18. 7. 2010 23:41

S kmínkem bude asi potíž - ona je taková tenká ve dřevě a kroutí se a pne už od malinka. Jedině jestli potom starší rostliny nemají jeden výhon jako hlavní a silnější, že by se dala nějak oždíbat a udělat takový falešný kmínek (asi by bylo potřeba ho vyvázat).
Zkusím sem zítra vložit ostatní fotky, dnes se prostě nedaří = červená mandevila už bude mít k 2m, ale tu výšku dělají jen dva výhony, co se tak natáhly po bambusu, ale stejně je tenká /zatím, mám je druhý rok). Ale motat se dá všemi směry a nijak jí to nevadí.
Na zimu chce ostříhat, tak se vám vejde i do chodby, pokud tam není kor moc teplo.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kočičí 19. 7. 2010 07:05

S vyvázáním jsem počítala a že bych vyvazovala tak 3 výhony a oždibovala a potom nahoře tak ve výši 2m nechala převisat korunku - to jsou představy, že? Zkusit se to dá. Dočetla jsem se. že se i ochotně množí řízkováním. Místo bude. Dnes se po ní mrknu v OBI. i když v horku, co bylo, je asi riskantní ta, cokoli kupovat, kdoví, v jakém to bude stavu.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 19. 7. 2010 11:51

Kočičko s tím kmínkem nevim nevim.Je to spíš liána a zdá se mi,že chce i docela vodu. U nás měsíc pršelo a byla venku,muškáty skoro hnily a ona si libovala.Uvidím, jak se zachová přes zimu.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 19. 7. 2010 12:57

Průkopníkům zdar! Nakonec - wistárie je taky liána a pěstuje se jako stromek. I když je víc dřevitá. Nevím, jaká je mandevila po letech, jestli mi vůbec vydrží, abych to zjistila? Ale kdyby byla dřevnatější, za pokus to vždycky stojí, ne? ;-)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kočičí 19. 7. 2010 16:24

Stojí! Ale nekoupila jsem, splnily se mé nejhorší předpoklady, v OBI to nechali všecko zhebnout, vypadá to tam jak v Kartágu, když se přehnal Hanibal. Dokud nenavezou zboží, nemá cenu tam chodit. Odborníci na slovo vzatí. Počkám si. S tou wistárií je to pravda a nakonec kmínek nahradí řádná tyčka, kolem ní to budu natěsno motat a oždibovat a pak Vám povím.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 19. 7. 2010 20:27

Dnes se povedlo stahnout růžovou mandevilu, takže se možná zítra dočkáte i té červené (poslední) :-)

Obrázek Click Image to Enlarge Image Hosting
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kočičí 19. 7. 2010 20:46

Opravdu moc pěkná rostlina, já mám ráda ty se štavnatými tmavými listy, jako má třeba stephanotis - tu jsem si koupila ve výprodeji po Vánocích asi za 50 Kč, protože kvetoucí stála 380 a já jsem zdravě usoudila, že při přepravě stejně opadá - a dnes ji mám dost rozrostlou, pravda, ještě nekvetla. Tahle mandevila asi nemá ty listy tak pevné, ale přesto jsou krásné. Zatím jsem ji nikde neviděla vzrostlou, vždy jen tak 30 cm.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 19. 7. 2010 21:14

Tahle je obrostlá tak do půl metru a nad to vyrazila dva předlouhé šlahouny, že by se dalo mluvit o dvou metrech. Pletla se do břečťanu, který leze po zdi, tak jsem ji oba "ocásky" vrátila zpět na bambus a zamotala. Jenže se ji to moc nelíbí a už se zase obrací a dere k výšinám.
Červená je taky asi půlmetrová, taky měla snahu vyrazit jen třemi výhony vzhůru a tu jsem zastřihla :hm, tak jsem zvědavá, jak na to zareagují. Zkusím je co nejdřív vyfotit, aby bylo vidět celé rostliny.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kočičí 21. 7. 2010 18:59

Tak mám růžovou, myslím, že by to s tím kmínkem šlo. má asi 20 cm, plno poupat. Dala jsem jí hned dlahu a začala ji školit, aby rostla pěkně rovně. Tak jsem zvědavá, jak se jí bude u mě dařit. mám ji na verandě pod skleněnou střechou, ale na severní straně domu, takže sice slunečno a teplo až horko, ale žádný přímý úpal. Prosím, rosíteji? Na internetu píšou rosit. A co v zimě, dočtla jsem se, že světlo, málo vody - zalévat, až začnou vadnout listy a teplota nemá poklesnout pod 15 stupňů. jaké zkušenosti máte Vy?
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 21. 7. 2010 19:10

Kočičí mám letos koupenou Mandevilu.Už jsem to tu psala je venku v takovém, truhlíku zasazená i z květináčem,k vůli podzimnímu vytažení.Když tady ten měsíc lilo, byla venku a moc se jí to líbilo.Muškáty skoro hnily a ta byla v poho, zčehož usuzuji,že ma ráda vodu a plné slunko ji taky nevadí.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 7. 2010 22:07

Mám je všechny venku, když zalévám, tak je v podvečer v tom teple taky přestříknu (jinak mají samozavlažovací květníky).
V zimě byly na světlém místě, patnáct stupňů nejvíc - spíš dvanáct, vadnout jsem je nenechala, ale zalívala opravdu málokdy. A přežily to ve zdraví, jak se dík slunku přes sklo oteplilo, ožily. Jen jsem je přesadila a teď při každém dolívání vody do květníku přidám hnojivo. Ale dávala jsem je ven opravdu až ke konci května, zatímco muškáty jsem vystěhovala pomalu o měsíc dřív (zima nezima, nebylo místo).
Fidych
Zahradník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků