merunka odkvetla,nasadila malé plody a celá chřadne

Vše o pěstování třešní, višní, meruněk, švestek, rynglí, broskví a dalších

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod symptom 14. 5. 2006 07:13

Stromek meruňky 3leté přes 2metry krásně vzrostlý začal od jedné vetvičky vadnout a ted je zvadlý celý strom.Ani kůra už není napnutá.Listy přestaly růst a jsou malinké.Stromek odkvetl nasadil malé budoucí plody.Na stromě nejsou žádní škůdci . Byl pravidelně zaléván.
Poradte mám ho přesadit ??
symptom

Odeslat příspěvekod Rolo 21. 5. 2006 14:14

Spíše vykopat a nasadit nový. Pravděpodobně byl koškozen v zimě mrazem. Jakýkoliv pokus o záchranu je jen mrhání časem.
Rolo

Odeslat příspěvekod Jan 33 15. 6. 2006 22:41

zdravím,také se mi to stalo,ale není to mrazem ale infekcí takzvaná mrtvice peckovin,šíří se hlavně za deštivého počasí a teplotou kolem 12 stupnů,pokud je napadena jen čast,má se to ořezat až do zdravého dřeva,a spálit!ne do kompostu!
mně to merunka udělala po dvou dnech krup! a asi ji už nezachráním.
Jan 33
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kateřina Tomášová 28. 2. 2007 23:53

Tak to je nejspíš konec. Měla jsem na zahradě čtyři třicetileté meruňky. Roky vydržely a plodily spoustu ovoce, ale za posledních pár let všechny odešly. Přikláním se k předešlému názoru, že jde o mrtvici. Nevím zda je to tím že se rychle mění počasí, možná že už byly staré. Každopádně budete muset koupit nový strom.
kateřina Tomášová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 9. 5. 2007 07:56

Také se přikláním k celkové likvidaci stromků.A asi Vás nepotěším,nedoporučoval by jsem hned sázet náhradu jakékoliv peckoviny.Můžou být totiž v půdě být zárodky patogenů mrtvice,případně i šárky.A to by tedy problém nevyřešilo,chce to zkusit po dobu asi dvou až tří let vylepšit půdu a pokusit se zničit možnou příčinu.Napadá mne na vybraný pozemek nejdříve použít na podzim rozhozením dusíkatého vápna základní ochranu,na jaře vysít na husto afrikány,které po odkvetu posekáme a zaryjeme,a opět použijeme dusíkaté vápno.Na následující pěstební sezonu si na jaře pořídíme meruňky nebo broskve a znovu se pokusit o pěstování.Můžeme ale i na dále použít jako podsev afrikány jako prevenci.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 27. 6. 2007 22:00

Dotaz pro Stanislava: chci se zeptat, zda výsev afrikánů jako prevence proti chorobám před výsadbou meruněk máte nějak odzkoušený, nebo si dávám špatně souvislosti k sobě?
Vím, že afrikány mají mít mít odpuzující účinek na mšice (ale ne vždy a na všechny druhy), ale jiné využití afrikánů neznám - a protože jsme přišli před třemi lety také o mladý strom, chytám se každé rady ...
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 27. 6. 2007 22:11

I já jsem letos zasadila meruňku a broskev jako náhradu za mrtvicí zničené exempláře, ale na místě, kam jsem se každý den nedostala, takže usychaly a usychaly.
Obě jsem vykopala, zkrátila kořeny i výhony a znovu po pár dnech v chladu a vodě zasadila.
Potom jsem k nim zapíchla do země kůly, na ně navlékla staré prostěradlo, aby stromky chránilo, a to zalévala (udrželo vlhkost déle než při pouhém zalití). Rostlinky vypadaly na odpis, jednu se mi tak ale nakonec i v těch největších vedrech podařilo zachránit.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 1. 7. 2007 13:28

Požívání afrikánů(těch klasických smradlavých) je nejen pro biologickou ochranu před mšicemi.Ale i jako přípravek pro asanaci půdního svršku na zahrádce(dříve se používal třeba Nematin).Názor na jeho používání k těmto účelum se různí,každý máme sé zkušenosti .Mě se osvědčil a používám ho k těmto účelům už léta.Semínka si sklízím sám svoje,když by jsem je měl kupovat tak by mě to asi finančně zrujnovalo :lol: ale v poslední době jsem zjistil,že španělští slimáci si asi k nim vytvořili kladný vztah,a už jim v českých krajích nevadí!! :P
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 16. 4. 2008 11:24

Dík za odpověď, a co se týká slimáků a jejich chuti na všechno, tak nejen jim, ale už i našim zahradním hlemýžďům afrikány docela chutnají - přistihli jsme je přímo při činu :shock:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Marie Malimánková 14. 5. 2008 10:54

5letá meruňka odkvetla, má už plody, ale malé větvičky vadnou a na větvích se objevily výrony vyteklé žluté jako pryskyřice, či mízy. Plodí každý rok. Co s tím?
Marie Malimánková

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 14. 5. 2008 15:54

To je monilióvý úžeh. Na postřik už je pozdě. Stříká se při rozkvětu a při odkvétání.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod mičurinec 9. 3. 2010 20:12

jsme dosti tepla lokalita-tedy az na nektere zapadni vetry...merunky i broskvone tu lze pestovat, ale proc najednou jakoby uschnou... a je po nich (sousedi ji maji 4-6let) a je pak po ni...jak to udelat,aby to neznicilo strom??nebo jsou tak kratkoveke?..rad bych vysadil merunku ci broskvon a shanim info...diky
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 9. 3. 2010 20:57

Může to být mrtvice meruněk, nebo i zmiňovaný monilióvý úžeh. mě i přes veškerou stranu odumírá na meruňkách jedna větev za druhou. Měla by se řezat za jen vegetace a za teplého a hlavně suchého počasí. dobré je rakovinné rány prostříknou měďnatým přípravkem (Kuprikol, Champion) To broskvoně docela jdou, nejstarší jsem měl 15 let a omylem jsem si ji odrovnal sám.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod mičurinec 9. 3. 2010 21:10

takze myslis, ze broskvone jsou prece jen otuzilejsi a jistejsi?
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 9. 3. 2010 21:17

No u mě se to tak jeví, ale o meruňky je teda podstatně větší zájem páč jsou chutnější. Já si je naštěstí dokážu naočkovat nebo naroubovat sám a tak mě těch pět let živonosti ani moc nerozhodí. Horší je že jen málokdy meruňka zaplodí páč dost často namrzne buď v zimě nebo v době květu a po něm. Letos jsem už prohlížel pupeny a zdá se že většina květních pupenů je zmrzlá. Měruňka nám rodí dobře max dvakrát za deset let. V tomto případě jednoznačně vede broskev páč ta plodí dobře skoro každý rok.
Daniel Bozner
Moderátor

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků