mladá jabloň nerodí

Rady o pěstování jabloní, hrušní, mišpulí či oskeruší

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod spargl 8. 2. 2010 20:13

Prosím o radu. Mám mladou jabloň cca 8 let. Má nádhernou korunu, výborně obrůstá, vypadá jako strom super, ale kvete málo a má tak 4 krásná velká jablka. Domnívám se, že byla hodně hluboko zasazena. Má cenu tento strom přeroubovat? Děkuji
spargl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 8. 2. 2010 20:55

Tipuju že bujně roste protože ji hodně řežete a nechtěně si ořežete většinu květních pupenů (běžná chyba) Při bujném růstu stromek také podstatně méně nasazuje na květ, já v tomto případě ponechám každý květní pupen. Doporučuji řez udělat až koncem dubna nebo přímo v době květu. Máte pravdu že hluboké zasazení znižuje plodnost právě proto že obyčejně stromky bujně rostou. Přeroubování obvykle nic neřeší páč je to vlastně hluboké zmlazení a to zvýší bujnost ještě mnohem více.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod víík 9. 2. 2010 18:49

Zkuste neřezat. Ohýbat i pod vodorovnou úroveň.
Taky nám něco zpravokořenilo. U vřeten je to problém, protože je třeba udržet tvar kvůli mechanizaci. Přesto že takové stromy dost krutě řežem, je na nich ovoce.
V praxi se to řeší obrytím či zářezy do kmene. Mezi zahrádkáři se využívalo kroužkování či poenickeho objímky.
Co je to za odrůdu?
víík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 9. 2. 2010 20:44

Já to řeším useknutím silného kořenu, výsevem jmelí na silný vlk nebo postřikem retardérem.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod víík 10. 2. 2010 20:27

Retardant nikoli retardér.
Používaly se látky na bázi daminozide (Alar, Kylar, B-NINE, DMASA, SADH, B 995) Efekt byl dobrý, ale jablka byla krapet karcinogení. Dále se používaly látky na bázi paclobutrazolu (Cultar). Dnes se dost experimentuje s moderním přípravkem Regalis. Postřik bude mít vliv až na přespříští úrodu.

U bujných stromů je dobré provádět letní řez. A hlavně při řezu nezakracujte větvičky (jen v krajním případě na květní pupen).
víík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod spargl 24. 2. 2010 15:19

děkuji za reakce. Zkusím chvíli neřezat a uvidíme. Přítelem chemie moc nejsem. Letos dostane stromek šanci. Bohužel neznám odrůdu. Strom jsem nesázela.
spargl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 3. 3. 2010 19:31

Souhlasím s Danielem,přeroubování neřeší neplodnost,nýbrž kvalitu plodů!Přípravek Regalis ale těžko bude v malospotřebitelském balení,pro zahrádkáře,u nich je to víceméně bezpředmětné,ale je to věcí názoru.Nejednodušším testem je,v době kvetení sledovat množství zakvétení a odkvetení.Je též pravdou,že u osmileté jabloně už musí být plná úroda(25-50kg).Ale příčina může být i v neopylení,sprchnutí pylu.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 3. 3. 2010 19:34

Nevhodná hloubka by se projevila obrůstáním podnože.Výmladků
StanislavKrejcar
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků