Určit škůdce a navrhnout ochranu

Debata o houbových, rostlinných i hmyzích škůdcích na zahradě

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod pavluša 24. 2. 2008 22:17

Několik let mě trápí na zahrádce nějaký škůdce,který vykusuje hlízy.Myslela jsem,že se jedná o drátovce,ale po prostudování dostupné literatury,jsem trochu v rozpacích.Všude se uvádí,že drátovec zůstává v půdě a vyobrazení neodpovídá.Ten náš škůdce vypadá jak velký mravenec a žije v hlíze ve sklepě a čím dál víc ji vykusuje. Aktivnější je při vyšší teplotě,takže v pozdním jaru jsou hlízy nejvíc zničené.Pokud mi může někdo poradit,budu moc ráda.Mohla bych poslat foto. Zatím díky.
pavluša
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ottova 24. 2. 2008 23:17

Napadá mě lalokonosec, což je brouk jehož larvy ožírají kořínky i hlízy, je jich více druhů, ale vzdáleně by mravence připomínat mohli. Koukněte třeba na tuto makrofotku:
http://www.naturfoto.cz/lalokonosec-vejcity-fotografie-5554.html

Na tyhle larví potvůrky platí insekticidy, kterými je třeba nechat zeminu nasáknout, ale nejlépe předtím brouky vysbírat. Zahradníci doporučují také parazitické hlístice, které si na larvách pochutnají, ale aby to pak nebylo z bláta do louže :roll: [/url]
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavluša 25. 2. 2008 17:01

Děkuji,prohlédla jsem si fotografie,podobnost by tu byla,ale uvádí se velikost 6 mm,což neodpovídá.Vzhledem k tomu,že já jsem nafotila vývojové stádium a velikost byla asi 10-12mm.Škoda,že neumím poslat to foto.
pavluša
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ottova 25. 2. 2008 22:31

Zkuste se při vkládání obrázku nechat vést postupem, který najdete v diskuzním fóru. Jděte na začátek na nabídku témat, najděte si rubriku Ostatní, v ní je jako podrubrika: O tomto fóru a Abecedě zahrady , klikněte tam a najdete téma Důležité:Jak vložit obrázek do fóra?, kde máte krok za krokem postup, jak dostat obrázek do svého příspěvku. Jen někdy se webové stránce ukazto.com moc nechce, takže to případně zkuste znovu.[/b]
Hodně štěstí :wink:
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavluša 26. 2. 2008 14:45

[URL=http://www.ukazto.com/?img=2279445,rzn078.jpg]Obrázek[/
Přikládám foto,není zrovna nejlepší.
pavluša
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landart.czech 26. 2. 2008 16:43

Tohleto vypadá opravdu na mravence. Možná na královnu, která hodlá založit novou kolonii?

A parazitické hlístice proti lalokonoscům žerou opravdu jen lalokonosce (a možná ještě další brouky a jejich larvy); jsou mikroskopické velikosti, takže prostým okem nejsou vidět a rozhodně nikomu nesežerou žádnou kytku, ani nebudete vědět, že je máte.

Podívejte se na své rhododendrony, stálezelené brsleny, ptačí zob apod. Mají okousané listy: pak máte lalokonosce a doporučuji si hlístice objednat. Další podrobnosti si jistě vyhledáte. Josef.
landart.czech
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HanaT 26. 2. 2008 17:35

opravdu je to tak,lalokonosec největší škodu dělá na pěnišníkách,jsou od kraje zhryzané listy v půlkruzích když se objeví tak je to pro rododendrony hotová pohroma,larvy žerou kořeny a brouk v noci vylézá ven a okusuje listy ve dne ho nemůžete spatřit.
To co jste vyfotila vy opravdu vypadá jako matka mravenců.
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavluša 26. 2. 2008 18:39

Děkuji za informace,ale to co jsem vyfotila,to mi žije v těch bramborách ve sklepě a předpokládám,že tato potvůrka vyžírá hlízy ,protože nic jiného jsem tam nenalezla i když to sleduji pořádně dlouho.
Pavla
pavluša
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HanaT 26. 2. 2008 20:41

tak nevím jak s tým vaší okusem.Je to určitě zhryzaný nebo by to mohla být i nějaká suchá hniloba?
Skuste se podívat na škůdce i virozy na tomto odkazu jinak nevím,nebo skusit kontaktovat největší šlechtitelskou stanici brambor v Havlíčkově Brodě snad ty by věděli.
http://rl.zf.jcu.cz/diplomove-prace/inf-system/skudci
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 27. 2. 2008 12:53

Myslím si,že s tímto problémem nejsnáze poradí buď nejbližší pěstitel brambor v okolí,případně zahrádkařská organizace,agronom družstva.nevím z jakého koutu republiky jste,ti Vám případně doporučí nejbližší zemědělskou laboratoř,až teprve po tomto vyčerpání těchto možností kontaktovat Bramborářskou únii v Havlbrodě.Myslím,že je to nejschůdnější a nejrychlejší odhalení škůdce skládkové pohromy.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ottova 27. 2. 2008 13:50

Nevím, jak se to ostatním podařilo, ale mě se obrázek nenačte a zkouším to už druhý den, takže zatím jsem tu Vaši potvůrku neviděla :roll:
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noosha 15. 5. 2008 13:07

rododentrody mi zatím nechávají v klidu, ale témeř všechny listy bobkovišně mám vyhryzené, akva:-(
noosha

Odeslat příspěvekod vl.ad 29. 9. 2008 07:25

ottova píše:Napadá mě lalokonosec, což je brouk jehož larvy ožírají kořínky i hlízy, je jich více druhů, ale vzdáleně by mravence připomínat mohli. Koukněte třeba na tuto makrofotku:



Na tyhle larví potvůrky platí insekticidy, kterými je třeba nechat zeminu nasáknout, ale nejlépe předtím brouky vysbírat. Zahradníci doporučují také parazitické hlístice, které si na larvách pochutnají, ale aby to pak nebylo z bláta do louže :roll: [/url]
vl.ad

Odeslat příspěvekod Moravanda 12. 4. 2009 19:39

Měla bych dotaz.
Mám na balkoně v truhlíku mini stromečky a kolem toho jednoho jehličnatého se mi to každým rokem hemží MRAVENCI. Absolutně není možné se jich zbavit a je jich tam čím dál víc. ZKOUŠELA JSEM SNAD VŠECHNO. Poradí mi prosíím někdo jak se jich mám ZBAVIT? Děkuji.
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod crosan 12. 4. 2009 19:50

Tak to bude oříšek, pomáhala jsem si: namočená houba v cukru přiklopit třeba malým květináčkem a i 2x denně prohlížet, nakonec přesadit do nové zeminy, je to zdlouhavé, ale pomohlo, potom jsem stejně stromek přesadila na zahradu
crosan
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků