Maliny a ostružiny

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Xym 14. 8. 2006 07:08

Ahojte, som zahradnicka-zaciatocnicka a mam niekolko otazok:

Mam maliny i ostružiny na zahrade, rastu tam niekolko rokov, ale neviem , kedy ich mam ostrihat na jesen. Strihaju sa aj na jar?Tiez by ma zaujimalo, ci sa na konci sezony prihnojuju.

Privitam aj dalsie rady ako pestovat toto ovocie
Xym
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin H. 14. 8. 2006 13:14

Maliny i ostružiny se stříhají na podzim po odplození. Plodí z jednoletého dřeva. Nebo lépe na jaře těsně před rašením, odstraní se dvouleté dřevo a jednoleté se zkrátí o jednu třetinu dle síly výhonu.
Martin H.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 1. 11. 2006 20:43

Dobrý den,pokusím se odpovědět na vaší otázku.Předem se omlouvám,že se ozývám až nyní.Maliny jsou jedny z nejlehčeji pěstovaných druhů drobného ovoce.Nevím jaký druh maliníku máte nejrozšířenější je jednoupodící a stáleplodící(remontantní).U toho jednouplodícího se doporučuje na jaře vystříhovat uschlé staré pruty a nechávat jen zelené.U remontantních se celý keř sestřihne po sklizni(pozor poslední maliny jsem sklízel před dvěma dny) asi tak na deset cm nad zemí a ostříhané pruty se spálí.Nyní na podzim chcete-li mermomocí přihnojit tak jen zasypat kompostem.A hnojení průmyslovými hnojivy nechte na jaro.Přeji Vám radost z pěstování a dobrou chuť. PS.Pokud si nebudete vědět rady s ochranou před škůdci tak se k tomu můžeme vrátit na jaře až to bude aktuální.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod CZEcheRRy 5. 11. 2007 12:45

Ahoy :)
Nejsem žádný zahradník, doma mám maximálně kaktus, ale dřív jsem úspěšně vypěstoval v květináči papriku a vodní meloun :D
Chtěl bych si zasadit malinovníček, ale potřeboval bych poradit, jak začít a kdy. Protože malinovník, strašně velký rostl u babičky na zahradě a pak jsem objevil v lese obrovské táhnoucí se křoviště malinovníku, řekl jsem si, tam se o to nikdo nestará, roste si jak chce a byl bohatě osázen plody, chtěl bych tedy zkusit zasadit si ho doma a určitě později nějak přesunout, je mi jasné, že to bude velký keř.
Bude se mnou mít někdo trpělivost říct mi aspoň základní informace nebo rady? :wink:
Nokia 5110 >> Nokia 3310 >> Nokia 3330 >> Nokia 6230 >> Nokia 6230i >> Nokia 6300 >> LG-P500 Optimus One <<
[U Vodafone od 25.9.2001]
CZEcheRRy
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 5. 11. 2007 18:53

Maliník je rostlina na kterou je spousta názorů a zkušeností,někdo v něm vidí obtížný "plevel" někdo (i já) na něj nedá dopustit.Ale na jedno musím upozornit už nyní.Myslet si,že jakýkoli maliník teď nasadím sem a příští rok támhle se asi setká s nezdarem.Tato rostlina je velice vytální co se týká obsazení pozemku,(snad obtížnější je už jen ostružiník).Takže rada místo pro jeho výsadbu dobře zvážit už v prvopočátku a v případě chtění zabránění invaze na nechtěná místa je třeba udělat dost hluboké zábrany.Jinak odrůd na výběr je i u nás k mání dost.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vyslouzil 6. 11. 2007 15:57

Dosud jsem řezal remontantní maliny zároveň s jednouplodícími a to v tuto dobu - pozdě na podzim po opadu listů. Neřezal jsem je 10 cm nad zemí, odstřihl jsem pouze odplozený konec jednoletého výhonu (na kterém malina "remontovala"). Dvouleté výhony jsem řezal u země. Jde o odrůdu Ljulin. Můžete mi,prosím, říci, pane Krejcare, jestli to nedělám to špatně?
vyslouzil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 11. 2007 20:21

Remontantní maliny vyžadují poněkud jiný řez než maliny jednouplodící. Odstraňují se všechny výhony těsně nad povrchem půdy a to ihned po skončení sklizně. V dalším roce vyrostou plodonosné výhony znovu a ty opět seříznete po sklizni (ta může opravdu trvat až do prvních listopadových mrazíků). Remontantní maliny plodí jak na dvouletých, tak i na jednoletých výhonech, proto lze používat tento způsob řezu.
Ostatní maliníky: nejdůležitější je odstranění odplozených výhonů, (které odumírají) co nejníže u země. Odstranit by se měly co nejdříve, aby se nové výhony mohly dostatečně vyvinout. Z jednoletých, nově rašících výhonů odstraňte nejslabší a prosvětlete porost, aby nebyl zbytečně hustý. Na metr čtvereční se doporučuje osm až deset výhonů. Na jaře na ponechaných výhonech zkraťte poškozené (zaschlé, nebo omrzlé) části po skončení mrazíků. Tento způsob řezu by se měl dělat každoročně. Docela jednoduché, ne? :wink:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod CZEcheRRy 6. 11. 2007 21:38

A jak rychle takový malinovník roste?
Nokia 5110 >> Nokia 3310 >> Nokia 3330 >> Nokia 6230 >> Nokia 6230i >> Nokia 6300 >> LG-P500 Optimus One <<
[U Vodafone od 25.9.2001]
CZEcheRRy
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 11. 2007 22:15

Jak rychle roste maliník? V půdě dobře zásobené živinami (přidání kompostu každý rok přivítá,existují i speciální hnojiva) se rozrůstá dobře. Pokud jde o to, kdy plodí: V prvním roce vyrostou pruty, které zdřevnatí a v příštím roce se na nich tvoří postranní výhony, které jsou plodné a později v tom roce odumírají. Nové výhony narostou z kořenových oček a zjara na nich roste plodonosný obrost. A tak to jde pořád dokola.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod CZEcheRRy 7. 11. 2007 09:18

Děkuju za odpovědi, vím, že jsou to takové otázky neotázky, ale hodně mi pomáhají orientovat se v problému. Začátky jsou těžké no. Kouknu jestli existuje nějaká kniha o malinách a ostružinách, ale nikdy se to nevyrovná vašim praktickým zkušenostem :wink:
Nějak mě to chytlo a v nejbližší době si nějaký ten proutek skusím sehnat, že by v nějakém květinářství či zahradnictví? :)
Nokia 5110 >> Nokia 3310 >> Nokia 3330 >> Nokia 6230 >> Nokia 6230i >> Nokia 6300 >> LG-P500 Optimus One <<
[U Vodafone od 25.9.2001]
CZEcheRRy
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 7. 11. 2007 19:32

Kupujte raději v zahradnictví, nebo ve školkách - budete mít zaručeno, že jméno odrůdy je to, co je psáno a přidají určitě rádi i rady ohledně pěstování. :D
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 8. 11. 2007 06:43

Fidych to napsal za mne,plně za tím stojím.Také jsem pro nákup v zahradnických provozech,než supermarketech.Co se týká řezu maliníku,tak se u stáleplodících odrůd dělá hlavně proto aby se porost uchránil před napadením škůdci.A vzhledem i k tomu,že tyto rostliny rostou opravdu rychle a vitálně tak jim i zmlazování pomáhá.jinak poslední plody u odrůdy Blissy golden budu asi sklízet kolem půlky listopadu,kdy už čerstvého domácího ovoce moc není.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod leopold 13. 1. 2008 07:12

Malý doplněk k pěstování (nejen) malin :

Maliny rostou výborně tam, kde k tomu mají podmínky - nejlépe např. kolem spadlého hnijícího kmene stromu. Potřebují tedy tlející dřevní hmotu. Ale i tak se po několika letech nějaké prvky v půdě vyčerpají (alespoň u nás tomu tak je) a potom již moc dobře na tom samém místě nerostou. Naštěstí se samy "stěhují" na jiné, vedlejší stanoviště a je vhodné jim to umožnit, neboť tam porostou lépe....atd....vynikající chuť mají žluté maliny ! Vyzkoušejte !
leopold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef Zavřel 13. 1. 2008 11:45

Dobrý den.V předjaří i na mokrý sníh pokud je půda nepromrzlá přihnojuji plnohodnotným hnojivem Cererit.Některé složky hnojiva se pomalej rozkládají,proto je lépe hnojit brzy.Hezký den.
Josef Zavřel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 15. 1. 2008 23:33

Já se přiznám,že maliny nepřihnojuji,jen zasypávám kompostem protože ho mám hodně.A to jakmile sklidím poslední maliny tak ostříhám u země,tak aby tam nezůstali lístky A SPÁLÍM nedávám do kompostu.Maliník je sice méně náchylný k napadení chorobami ale přeci jen se i na něm vyskytují.proto se remontantní mají co nejdříve ostříhat.U jednou plodících jsem kdysi zde dostal vyhubováno tak to řeknu takto může ale nemusí. Pěstuji Blissy a Golden Blissy a nedám na ně dopustit.Díky tomu,že je pěstuji na hrůbcích tak i ohlídání a údrža je snadná.Občas některý rok použiji jako prevenci zjara dusíkaté vápno,někdy afrikány.A to je asi vše.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků