Jaké rostliny se hodí na drátěný plot?

Nápady, tipy a rady o popínavých rostlinách či pro živé ploty

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Evina (novy) 12. 5. 2006 22:16

ziege píše:dobrý den chci se zeptat na Povijnici Nachová,je to letnička.bohužel nejsem moc zkušený zahradník a tak ani nevím co je to letnička.A tak se chci zeptat jestli tato popínavá rostlina roste stále rok co rok a na zimu třeba opadne a na jaro roste dál.nebo na podzim umrzne a vypadají semena a na jaro roste nová rostlina.děkuji mnohokrátd/quote]


Také zdravím,
Letničky všechny v našem podnebí na podzim umrznou, ačkoliv ve své domovině vegetují klidně po celý rok. Takže je musíme vysévat na jaře každý rok znovu. Ta povíjnice, na kterou se ptáte, také zmrzne, ale mně na zahradě vždy se sama vysemení, úplně bez mého zásahu, semena v půdě přezimují a na jaře na tom samém místě vyrůstá hned několik mladých rostlin. Mám ji na zahradě u sloupu a opakuje se pravidelně neméně 10 let. Netuším, jaké zkušenosti s tím mají ostatní. Správně bych ji měla každý rok vysévat, ale než se k tomu dostanu, mám tam už rostoucí rostliny. Tak to třeba můžete také zkusit, uvidíte, je to bez práce
:)
Evina (novy)
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 13. 5. 2006 07:19

Evina:děkuji za rady.no ty kamenny zatim jsem se ptal sousedky kde oni vzali kamenny protože oni mají také různé skalky a ti mi řekli nějaké místo nějaký les.tak tam co nejdříve zajedu.A děkuji
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vltavín 13. 5. 2006 20:00

Jako letnička se dá pěstovat také Echinocystis lobata, česky štětiplod, štětinec, "indiánská okurka". Sama se vysemeňuje, tedy netřeba druhým rokem shánět sazenice a plot s visícími ostnitými plody vypadá zajímavě.
Podrobnosti:
Echinocystis lobata - štětinec laločnatý (štětiplod, vakovec)
Letnička z čeledi Cucurbitaceae představuje zajímavý prvek flóry. Pochází ze střední Ameriky, planě roste také na jihu a jihozápadu USA. Jde o několik metrů dlouhou popínavou rostlinu, kvetoucí v červenci až září drobnými bílými květy uspořádanými v bohatých květenstvích. Nápadné jsou plody - asi 5 cm dlouhé, pravidelně oválné bobule pokryté měkkými ostny. Uvnitř bobulí je dužnina vatovité konzistence a v ní čtyři přepážky s velkými plochými semeny. Bobule jsou vysýchavé, za zralosti se na vrcholu otevírají a semena se samostatně uvolňují. Množí se snadno samovýsevem. Občas pěstována v zahrádkách, odkud se dostává do volné přírody. Semena lze vysévat na podzim po uzrání nebo na jaře v dubnu. Může se stát i nepříjemně invazivním plevelem. Moje žena používí skeletované plody (měkké části vyhnijí, zbyde jen jemná síťka z vodivých pletiv) v aranžování.

Zájemcům mohu poslat foto e-mailem (nějak jsem neobjevil zda v tomto fóru lze připojit obrázek).

A ještě vlastní zkušenost k přísavníku (psí víno): Kvete sice až jako starší rostlina a nepříliš nápadně, ale sladká šťáva z kvítků doost láká různé hmyzáky včetně včel, vos a sršňů. Neberte to tragicky ale je to prostě vlastnost.
Vltavín
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Evina (novy) 14. 5. 2006 05:57

Anonymous píše:Evina:děkuji za rady.no ty kamenny zatim jsem se ptal sousedky kde oni vzali kamenny protože oni mají také různé skalky a ti mi řekli nějaké místo nějaký les.tak tam co nejdříve zajedu.A děkujia/quote]


Dobrý den, fakt rádo se stalo, jen bych nechtěla, abyste měl pocit, že Vás snad "kontroluji". V žádném případě! Je mi velmi sympatické, s jakým nadšení jste se pustil do budování na několika zahradnických frontách. Tak ať máte brzy z čeho se zálibně kochat!
Evina (novy)
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ZENGI 9. 6. 2006 11:25

muzu poradit Rdesno - Polygonum auberti, poroste az Vam to poleze na nervy.
ZENGI

Odeslat příspěvekod Evaa 1. 2. 2007 19:55

Prosím poradte kdy se sadi prisavnik triprsty??myslite ze ho sezenu bezne v zahradnictvi?kolik stoji?dekuji
Evaa

Odeslat příspěvekod standys 2. 2. 2007 09:48

Přísavník se prodává kontejnerovaný (v květináči) a proto ho můžete sázet od jara do podzimu (prakticky pokud není zmrzlá půda)
je to rostlina běžně k sehnání od cca 40 Kč za kus.
standys
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 24. 2. 2007 13:32

Kombinaci více druhů i kultivarů není na závadu,naopak.Ale chci upozornit,že přirozenou schopností kvetoucích rostlin je lákat rozmanitostí a barevností svých květů včely a vůbec hmyz k opylení a tím zachování rodu.A pokud byl požadavek na nelákání včel a hmyzu bylo by potřeba uvažovat o nekvetoucích rostlinách,ale ty se zase rozmnožůjí například oddenky a těžko se udržují v rozumné míře.Je třeba rozvažovat.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 28. 2. 2007 11:23

Na drátěný plot rozhodně doporučuji plamének (clematis). Jsou to pnoucí keře, polokeře nebo vytrvalé byliny. Rostlina potřebuje umístění na slunci, jen kořeny chtějí naopak stín. Stačí, když před plamének umístíte pár kamenů a k nim zasadíte vyšší trvalky, které žádaný stín zajistí. Plamének kvete nejrůznějšími nádhernými barvami, seženete hybridy s velkými i malými květy. Dají se krásně kombinovat a drátěný plot je pro ně výbornou oporou.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 24. 4. 2008 01:53

Mám lepší zkušenost s plamenkem.Je samozřejmé,že vyžadují nohy v chladu a stínu.Lépe je ale proto na jižní stranu před ně vysadit jakékoliv rostlinky případně se pokusit i o kobercovky,i když ty se moc nepovedou Protože popínavé plaménky si své místo uhájí.Je také dobré je na jaře sestřihnout,nebojte se obrostou stejně jako každý rok.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 5. 2008 05:56

Drobné upřesnění, stříhání na jaře snáší dobře sorty plaménku, které kvetou pozdě v létě. Druhy kvetoucí na jaře na loňských větvičkách po ostříhání nekvetou.
Edit: zase oživování!
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 28. 5. 2008 08:07

K Břečťanu - Je to rotlina opravdu nenáročná,spokojí se i s půdou neudržovanou,a dokáže si poradit v každém prostředí.Každý máme na tuto rostlinku jiný názor.Můj je ten,že pokud hledáte rostlinu která od vás nebude požadovat péči a starostlivost tak je břečťan tou nejvhodnější rostlinou.Dá s pěstovat jak ve volné půdě tak i v dostatečně velké nádobě,nevyžaduje speciální zeminy.A díky rozmanitosti kultivarů lze vytvořit i nádherné nekvetoucí plochy jak v rámci pokryvu plotů a nevzhledých zídek tak i ploch na zemi. Dají se kombinovat zelené,do modra případně i panašované,drobnolisté i velkolisté.Ale všechny tyto rostliny se neobejdou bez dostatečného kořenového systému a ten může být i agresivní a invazivní.Ale to platí v podstatě o většině rostlin.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dafné 2. 7. 2008 12:58

Dobrý den, zajímalo by mne, zda indiánská okurka - tedy plody - jsou jedlé.První rok jsme
je vysadili a neíme zda je možno je jísti. Dík Dafné
Dafné
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 7. 7. 2008 21:21

Nemáte fotku, nebo nevíte latinské jméno ? Čemu se říká indiánská okurka je bez obrázku těžko posoudit - české názvy jsou u některých rostlin tak různé... :hm
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 7. 2008 17:30

My jsme měli ačokču, plody byly na pocrchu hladké lusky, s křivou špičkou, chutí mezi paprikou a okurkou a to se jí i zavařuje.
Ale někdo tady jmenoval indiánskou okurkou nějaké pichlavé plody a to neznám. Proto jsem neodpovídal.
Ačokča je blázen, na pokrytí plotu jako dělaný.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků