od leopold 27. 6. 2008 22:59
ODVOLÁVÁM, co jsem napsal o pár řádků výše o tom, že muchovník je bez chuti, atd...
Dnes jsem totiž prošel zahradou a "ochutnával" novou, právě dozrávající úrodu. Vyšlo najevo, že nejhorší (planou) chuť mají dva nejstarší keře, které jsem sadil již asi před 10-12 roky. Obzvláště jeden z nich je tak špatný (navíc nějak se mu přestává dařit), že jsem se rozhodl jej zlikvidovat. Novější keře - asi 4 roky staré, které právě teď daly první větší úrodu, mají zcela jinou chuť - pokud jsou dobře zralé, mají mírně sladkou a trochu kyselkavou chuť, docela dobrou, řekl bych "dietní" a snědl jsem jich asi půl litru.... Potom jsem si musel umýt ruce a vyčistit zuby - plody silně barví. Naštěstí je barvivo dobře rozpustné vodou, dá se lehce s rukou smýt - na zuby je třeba kartáček....
Možná se na celkem dobré chuti podepsalo i teplé a sluneční počasí v posledních dnech, ale na rozdílu v chuti bude mít pravděpodobně zásluhu i snaha šlechtitelů vypěstovat chutnější odrůdy, což se jim možná v posledních letech daří....
Tím se asi i vysvětluje, proč si někdo chuť těchto plodů pochvaluje a někdo zase ne. Asi máme každý jinou "pododrůdu" od jiných šlechtitelů.
Ty, co mám já, jsem všechny koupil od firmy : Krakonošovo zahradnictví, ŠÍR - Kruh 82, 514 01 Jilemnice. Zcela evidentně ty novější od nich jsou podstatně chutnější. Možná teď mají ještě lepší ?
Jinde se mi je nepodařilo sehnat .....
Bylo by určitě zajímavé, kdyby zde každý při hodnocení chuti uvedl i zdroj, odkud je koupil a příp. i jejich stáří, zvláště pak budou jistě nejzajímavější informace právě o těch chutnějších.
Jak jsem se někde dočetl, šlechtitelé se intenzívně snaží vypěstovat chutnější druhy. Pravděpodobně se jim to již daří, jen o tom nevíme - a hlavně nevíme, kde je objednat, že ?
S napětím čekám na nové doplňujíci informace od vás, co máte ty s výbornou chutí.... ahoj.