Paphiopedilum

Diskuze na téma domácího pěstování orchidejí

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Moravanda 18. 4. 2009 13:46

Myslím si, že nebudu sama, kdo bude mít otázky, které se budou týkat této orchideje.

Já bych hned poprosila o radu. Kdy se může Paphiopedilum přesazovat? Konkrétně mne zajímá, kolik musí být keiků v květináči po přesazení? Potřebovala bych ho přesadit a mám na každé straně dva keiky. Myslíte, že bych je mohla zkusit rozdělit a dát dva a dva do květináčku (teda snad jsem to dobře napsala)? Bude to stačit na to, aby se uchytily?Obrázek
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 18. 4. 2009 19:16

Právě jsem si koupila časopis a je tam velký článek spediálně o orchideji střevíčník. Tak napíšu, co jsem se tam dočetla. Přesazovat se dá vždycky, když nekvete a pouze, když přerůstá nádobu natolik, že se do ní skoro nevejde. S kořeny se má zacházet velmi opatrně a v nové nádobě je pokud možno uložit do polohy totožné před přesazením. Trsy se rozdělují tak, že k jedné růžici, která už kvetla má být v květináči slespoň jedna růžice nová, lépe však dvě. Stará, už nekvetoucí růžice ještě 1-3 roky pomáhá vyživovat ty nové, které přirůstají. Dno nového květináče se vyplní vrstvou drenáže z větších kousků kůry, nebo polystyrenu. Substrát je 1/3 neutrální rašeliny, 1/3 hrubě drcené borové kůry a 1/3 kokosových vláken. Navíc se do směsi dá přidat perlit, drobně nadrcený polystyren, nebo kousky korku. Třeba někdo přispěje odbornější radou, ale zatím jsem našla tohle.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 18. 4. 2009 19:21

Děkuji moc za radu, je to dostačující :tleskani .
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 19. 4. 2009 09:48

Danielko, prosím tě už jsi nějaký ten tvůj Střevíček přesazovala :?: Já pořád nevím jestli tu svoji Princeznu mám rozpůlit a nebo ne :!: Nějak se toho bojím, mám strach abych o ni nepřišla :hm .
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 19. 4. 2009 13:15

Obrázek Obrázek

Protože se nemůžu dočkat od Danielky odpovědi, (ta určitě sází na zahrádce kytičky :-) ), tak mi to nedalo a moji Princezničku jsem vyndala a přesadila. A ještě že jsem tam jukla, protože, kořínky hrůza :shock: a ta hrůza ještě strašná :!: Na jedné straně špatný a na druhé skoro nic a ještě špatný. Divím se, že kvetla třemi květy :love: . No, udělala jsem co jsem mohla a deď musím jen věřit, ŽE ZÁZRAKY SE SNAD JEŠTĚ DĚJÍ :oboze :oboze :!: Už je to čistě na ní :!: :!: Ale jestli nebude mít snahu pustit nové kořínky.....bude to špatný :-/ :'( .
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 19. 4. 2009 15:16

Neboj, on zase nemá tolik kořínků jako Phalaenopsis. Ten napravo vypadá docela v pohodě, ten levý má kořínků málo, ale uvidíš, že se vzpamatuje. Ve výsledku do přesazení vypadá docela normálně.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 19. 4. 2009 15:58

Copak nahoře jo, ale ten spodek :oboze . Teď se snad opravdu budu modlit aby bojovaly :love: . Nerada bych o ně přišla.
Danuš ty máš taky nějaký Střevíčník ?
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 19. 4. 2009 16:23

Nemám, ale chystám se na něj aktivně tím, že sháním informace, kde se dá. V literatuře píšou, že je to u většiny druhů i pro začátečníka, tak si nějaký začátečnický koupím. Teď si vyčítám, že jsem si ho nekoupila v Litoměřicích, tam stály pěkné kousky kolem 200Kč, tady všude běžně, pokud jsou ,jednou tolik.Počkám na květnovou burzu, Terra koruna je měla v nabídce, jen tehdy nekvetly, ale to bylo před dvěma měsíci, tak uvidím. Kolik jich máš? Čtyři, pět? Já si pro začátek koupím nějaký úplně jednoduchý k pěstování a budu ho pozorovat. Když opakovaně rozkvete, pořídím další. A pořád sháním informace, tak jsem ráda, že jsi tohle téma založila.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 19. 4. 2009 16:33

Děkuju. Já mám jen čtyři, ale začínala jsem jen Princeznou a čekala jsem jestli se jí u mne bude líbit. Až nedávno jsem si koupila Danušku, Radka a Dana :-[ . Nechci tě odrazovat, ale opravdu začni napřed jedním a počkej, jak ti půjde. Já mám kamaráda, tomu se taky hrozně líbí. Už ho měl koupený kolikrát a různé druhy a prý mu vždycky zašel. Měl ho i v bytě i ve skleníku a nic. Je z toho dost špatný . Ale přeju ti hodně štěstí :!:
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 19. 4. 2009 16:55

Právě z toho důvodu si koupím jednu, maximálně dvě rostliny a budu je pozorovat. Kdyby se jim nedařilo, zůstanu raději u druhu, se kterým to takzvaně umím a moc mě nezaskočí ničím nepředvídatelným. Nedivím se Tvému známému, taky by mě štvalo, kdyby mi nekvetl.Přitom o většině střevíčníků v knihách píšou, že snesou i začátečnické chyby - jaké to můžou být - napadá mě jedině zálivka. Tou se toho zkazí nejvíc.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 19. 4. 2009 17:29

To nikdy nevíš, čím tě překvapí. Já se taky učím :-[ . Ono ale jak jsem slyšela, tak Střevíček a Pantoflíček je snad každý jiný :hm . Ale abych nekecala, nevím jestli jsem teď neřekla nějakou blbost :D . Ale někde jsem to slyšela nebo četla... kdo ví ? To je ta má paměť :-/ .
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 19. 4. 2009 17:57

Myslíš jako, že má každý jiné nároky? To mě neděs, jak si potom vyberu ten pravý? Já bych vsadila na nějaký odolný hybrid, co nemá nároky na sníženou teplotu pro podporu květenství, prosperuje v normálním komerčním substrátu, je jednokvětý - vícekvěté jsou prý náročnější a budu spokojená. I tak budu mít nahnáno před prvním kvetením doma - pokvete-nepokvete?
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 19. 4. 2009 18:40

To poznáš až ho budeš mít doma . Pak jej nezapomeň nafotit ;-) .


A pro Radka - Radku co Střevíčník ? Už je doma :twisted: :-)) ?
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ra.cermak 19. 4. 2009 18:42

Neeeee
ra.cermak
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 19. 4. 2009 18:45

Tak ahojky jsem tady, to víte teď je to z fórem trochu nahnutý, protože jsem pořád venku.Vidím, že budu zase brát notebook sebou. :nenapadne Tak Moravando ten střevíc podle mne, nemá ty kořeny špatné. Pokud jsi mu je neolámala tak by měl růst. Já nemám tak velké střevíčky, tak se je přesazovat nechystám. No snad ten bílý, ale on pořád kvete. :nenapadne Dani pro tebe, střevičník s mramorovaným listem je teplomilný, tak si vybírej spíš takové,i když MOravanda má listy zelené a myslím ho neměla nikdy venku, letnit.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků