Dá se pěstovat brambořík na zahrádce?

Vše o nepřeberném světě trvalek

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod HanaT 18. 4. 2008 20:33

kejki3 píše:Tady u Slaného vyrašil ve stínu už před měsícem, ale asi je to jiný druh. :nenapadne
Teď se mu nějak nevede, asi to bylo brzo.

určitě vylezl moc brzo,jestli budou ještě mrazy,tak s největší pravděpodobností pomrzne. :-S
zkuste ho na noc přikrývat tetkanou textilii . :-|
HanaT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 20. 4. 2008 23:54

Listy nejsou namrzlé, ale je napadená hlíza, takže asi konečná. Ta druhá hlíza nevydržela loňské sucho :(.
Koupil jsem je ve výprodeji, takže šly do země pozdě.
kejki3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 4. 2008 00:38

Hlíza bude možná od něčeho ožraná :?: Listy občas vyraší i ze zbytku zdravé hlízy, ale málokdy se povede rostlinu zachránit pro příští sezónu :hm .
Taky mně výprodeje občas zlákají, jen by měly být o něco dřív :!:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Anonymous 16. 10. 2008 08:58

Já je pěstuji na zahrádce běžně. Kvetou přes zimu a jsou jedinečné.
http://skalnickar.blog.cz/0809/cyclamen-cilicium
Anonymous

Odeslat příspěvekod kejki3 16. 10. 2008 17:33

Proto vydržely, že jsou skalničkové, tohle byly kusance veliké.
kejki3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sklanickar 14. 3. 2009 08:15

delude2 píše:Já chu mít bramboříky na zahrádce. Halooo, poraďte někdo, kde seženu zahradní. Nebo mi tam poroste i ten, co koupím v květinářství? A jak se pěstuje?

Přikládám odkaz na článek o pěstování zahradních bramboříků. Právě v tomto období kvetou.
sklanickar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sklanickar 14. 3. 2009 08:16

sklanickar píše:
delude2 píše:Já chu mít bramboříky na zahrádce. Halooo, poraďte někdo, kde seženu zahradní. Nebo mi tam poroste i ten, co koupím v květinářství? A jak se pěstuje?

Přikládám odkaz na článek o pěstování zahradních bramboříků. Právě v tomto období kvetou.

zapoměla jsem na dokaz, :D tady je http://skalnickar.blog.cz/0809/cyclamen-cilicium
sklanickar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fáňa 1. 4. 2009 14:15

Venkovní brambořík jsem si přivezla z NL, dle rady nejdříve dala do belíku s vodou aby se napil, poté zasadila - to bylo v dubnu 2008, no a na podzim už kvetl. Zapomněla jsem na zimu přikrýt chvojím, ale protože bylo dost sněhu, nemrzlo tolik na sucho tak přežil. Zatím má pěkně zelené lístky. Myslím, že s ním budu zacházet jako s tím v květináči, přes jaro a léto zalévat a přihnpjovat a na podzim by měl zase kvést, tak uvidíme !!
Fáňa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Scandiaca 1. 4. 2009 15:47

Fidych píše:Jestli už pěstujete vytoužené zahradní bramboříky, zkuste k nim rostlinku brzy z jara kvetoucí, která vypadá jako miniaturní brambořík, ale bramboříkem není.
Je to kandík psí zub (Erythronium dens-canis), kvete v barvě lila až fialově červené časně z jara ( barev je více), po odkvětu zatahuje. Vydrží na stanovišti několik let a není nijak náročná.

Pěstujete tu někdo kandík..? To je tak nádherná kytka a doposud jsem na ni nenarazila, abych ji mohla koupit :grr: Tak bych ocenila nějaké tipy..
Kakost hnědočervený je moje srdeční záležitost.
Scandiaca
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 1. 4. 2009 23:46

Kandík mám, ale už hodně dlouho (asi 12 let), takže jsem se ani nepídila, kde by byl k mání. Podívám se do svých "záznamů", jestli najdu, odkud přišel :hm :idea:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 6. 4. 2009 14:37

Ahoj, na tý chajdě co už jsem se o ní kdesi zmiňovala, měla před lety moje máma, veliké skalky , byla to nádhera jezdili se na ně dívat skalničkáři až ze Slovenska. No a v okolí roste ten divoký brambořík, máma jej vyrýpávala a pěstovala kolem chajdy na skalkách ale taky doma i ze semínek. Vím že jej množila a prodávala i na burzách.Nyní jsou ty její skalky už zplanělé ale stále ještě něco přetrvává a roste divoce. Třeba ty bramboříky tam mám všude kolem pořád.Časem , až se tam dostanu něco nafotím a ukážu. Ahoj Karen
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 4. 2009 20:08

Kandík jsem před těmi mnoha lety koupila na Zahradě Čech u stánku se sklaničkami, což už dnes nedohledám.
Ale venkovní bramboříky nabízí k prodeji zahradnictví Hortus na této adrese:
http://www.kvetina.net/ :-)
Fidych
Zahradník

Předchozí stránka