Padlí na angreštu - ochrana

Výhodné a zajímavé tipy na nákup do zahrady (ale také varování)

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 10. 2006 20:54

Na stromkových angreštech se už třetím rokem objevuje z jara padlí angreštové. Postřiky Kuprikolem ani sestřih letorostů do zdravého dřeva nepomohly. Existují resistentní odrůdy nebo spolehlivá ochrana? Díky za radu
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Fidych 2. 3. 2007 17:42

Zatím žádné rady a informace jak se vypořádat s padlím na angreštu nepřišly. Zůstává tedy naděje, že hluboký řez a postřiky před rašením a opakovaně během vegetace by mohly výskyt omezit.
Pro nás, které trápí stejný problém se nabízí řešení v odrůdách rezistentních proti padlí. Měly by to být odrůdy Invicta, Mucurines, Rolanda, Reverta, nebo Remarke
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod ma.krtek 9. 3. 2007 22:27

Chemická ochrana: Rubigan, Discus, šetrnější je Biool. Postřik před květem a po odkvětu, nepřehnojovat dusíkem.
ma.krtek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 21. 3. 2007 23:51

Také se doporučuje zkrátit všechny větvičky preventivně o deset centimetrů. Letos jsem to zkusila, tak uvidíme. :o
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 29. 4. 2007 17:34

A ještě postřik po sklizni.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 29. 4. 2007 20:05

Fidych, přikláním se k názoru výměny za rezistentní odrůdu, byť i za prodlevu ve výnosech. Pořád lepší čistá odrůda, než nakrmená chemií.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 29. 4. 2007 20:26

Bohužel už nemáme ani co ošetřovat postřikem, z dvaceti angreštů zbyly dva, které jakž takž odolávaly.
Objednali jsme si vloni od Starkla pět angreštů a dva černé rybízy, zbyl pouze jeden černý rybíz. Ten se má k světu, ale bilance je to dost smutná ( i když nám prý peníze odečtou z příští objednávky, ale nějak přešla chuť).
Začneme znova, nakoupíme někde přímo ve školce a uvidíme, jak se nám bude dařit, zatím neztrácíme naději, že zas jednou nebudeme vědět, koho angreštem obdarovat :wink:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 5. 5. 2007 20:09

Ošetření proti padlí angreštovému se provádí hned při zjištění v době rašení sestřihem větviček,raději hlubší řez(větvičky spálit)Chemické ošetření se provádí Bayletonem,Discusem,Rubiganem a to pouze před květem a po sklizni POUZE JEDÍM POSTŘIKEM,né opakovaně.Zkuste jako prevenci nasázet v blízkosti cibuli,nebo česnek nebo pažitku,jejich fytoncidy by mohly omezit tlak spor padlí.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 5. 2007 12:51

V době rašení nebylo po padlí ani památky, nedávno jsem se dočetla, že nejdůležitější jsou dva po sobě následující postřiky po odkvětu.
Hlubší řez už provádět nelze, větvičky byly ostříhány na nejkratší možnou míru. Všechno vypadalo dobře, ale radost byla předčasná - opět se objevuje povlak na větvích i plůdcích :cry: Sázím na rezistentní odrůdy od příštího roku. Co člověk, to jiný názor a rada, možná je u nás trochu problém v neošetřované zahradě v blízkosti, odkud se šíří všelijaké breberky, plevelnosti a choroby.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 9. 5. 2007 20:00

Jedna možná zoufalá zkouška,udělat si léčivou jíchu z kopretiny vratiče v červnu-červenci a zkusit tím proti rozšíření padlí bojovat.Za zkoušku nakonec kromě práce nic nedáš,vratič roste všude na škarpách,a na desetilitrový kýbl by mělo stačit asi větší kytice vratiče(3kg).A má se to zalívat jen vodou nebo čajem.Ale prý by to mohlo pomoci s omezením výskytu.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 5. 2007 20:04

Vratiče by bylo všude kolem na loukách dost, zkusíme, ale nové stromky pořídíme také - bez angreštu není léto jak by mělo být!
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Milan081 21. 5. 2008 09:49

Minulý rok som prvýkrát experimentoval s mŕtvou vodou. Mimo iné som postriekal aj jeden egrešový krík. Krík ostal čistý. ostatné kríky začali časom belať. úPotom som nastriekal aj ostatné kríky. Plody sa síce nevyliečili ale rast huby sa podľa mňa zastavil. Niektoré plody boli dokonca jedlé. Tento rok už som ich striekal, výsledky sa uvidia. Ak má niekto záujem tak výroba živej a mŕtvej vody bližšie na http://mujweb.cz/Zdravi/vilem/index.htm
Milan081

Odeslat příspěvekod vili312 17. 2. 2009 11:21

Milane, zajímaly by mě výsledky v roce 2008.
vili312
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 17. 2. 2009 19:37

Hodně dobře funguje postřik přípravkem Bioton, který je navíc na přírodní bázi, takže okolním organismům neškodí. Na podzim shrabávejte a palte spadané listí a provádějte pravidelnou prořezávku, pak by mělo být vše ok.
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 17. 2. 2009 19:40

Nic z toho u nás nepomohlo, ještě raději rok počkám z výsadbou angreštů - ale jedině rezistentní :!:
Fidych
Zahradník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků