Orchidej Phalaenopsis - jak na ni

Diskuze na téma domácího pěstování orchidejí

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod bardotka 15. 10. 2008 14:20

Něco takového prodávají i u nás v hypru. Je to phaleonopsis. Ale maji menší květy, a také jinak stavěné listy, spíše hodně u toho stonku, než u bičíkovitých phaleonopsisu, je tak? :-l mě více berou orchideje s velkými květy, :-P :-[ viz ty moje holky. Ale i tak je pěkná :tleskani
bardotka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Míša J. 21. 10. 2008 09:41

Dobrý den, taky jsem dostala phaleonopsis je nádherná jen se toho trochu bojím všechno jsem si přečetla a snad se mi to povede jí krásně pěstovat zatím jí teda asi mužu nějakou dobu nechat v tom koupeném květináči že? děkuji Míša :-)
    Míša J.

    Odeslat příspěvekod Míša 21. 10. 2008 11:11

    A ještě jsem se chtěla zeptat jak je to když jí mám na okně s větráním :-)
    Míša

    Odeslat příspěvekod kejki3 21. 10. 2008 11:39

    1, Určitě ano.
    kejki3
    Návštěvník
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod bardotka 22. 10. 2008 15:36

    No já bych ji na okno s větráním nedávala. :hm Už jestli je pod ní topení....nevím jestli se ji bude darit. Moje holky mají klid na zemi v kuchyni (směr východ) a daří se jim. Daleko od topeni, daleko od oken, ale ne tak daleko, musí mít taky dostatek světla. Neměli by být na přímém slunci.
    bardotka
    Návštěvník

    Odeslat příspěvekod kejki3 22. 10. 2008 18:56

    Máma má na topení desku z rozkládacího stolu a na ní orchideje rostou. Ale otevírá vzdálenější okno a jen krátkodobě.
    kejki3
    Návštěvník
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 22. 10. 2008 22:16

    Také já mám své orchideje na parapetu nad topením (celkem 7), z toho některé už několik let - a krásně kvetou a rostou bez problémů. Je ale pravda, že oknem, u něhož jsou, nevětrám. Nějak už nezbyl prostor. :-P
    Kateřina Hradová
    Moderátorka
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod bardotka 23. 10. 2008 08:54

    Tak proč ne, když se jim daří, ale já bych asi do toho nešla :hm
    bardotka
    Návštěvník

    Odeslat příspěvekod Míša 23. 10. 2008 10:40

    moje tchyně má taky asi 4 nebo 5 a má je v jídelně taky na parapetu a jdou jí krásně tak já jí asi přesunu do obíváku nebot jsem jí měla v kuchyni a tam je potřeba větrat tak uvidíme každopádně děkuji za odpovědi ;-]
    Míša

    Odeslat příspěvekod Arga 23. 10. 2008 21:06

    Já mám svých 20 orchidejí taky na parapetech nad topením už několik let a daří se jim bezvadně. Já bych naopak nedávala orchidej dál od okna, protože potřebuje hodně světla. Mám je i na jižní straně, ale přes léto je stíním žaluziemi. V zimě naopak trochu sluníčka uvítají. Rostliny které jsem dříve měla dál od okna míň kvetly a když, tak květů bylo podstatně míň.
    Arga
    Návštěvník

    Odeslat příspěvekod Arga 23. 10. 2008 21:43

    Bardotka: Na zemi??? Tak to určitě ne!!! :-( Přirozené stanoviště těchto rostlin je na stromech, tudíš si nemyslím, že podlaha je to pravé místo. Navíc u podlahy se drží chladnější vzduch a bývá u ní taky dost často průvan, což tyhle rostliny přímo nesnáší. Přirozeně Phalaenopsis na podlaze strádá, ale to poznáte až časem.!! Každopádně je to každého věc.
    Arga
    Návštěvník

    Odeslat příspěvekod bardotka 24. 10. 2008 15:38

    Arga: Tak nevím kde jinde bych to měla dát, když vnitřní parapet doma nemáme ledaže byste nám ho přišel (šla) vyrobit ^^ nicméně, průvan kde jsou tak tam není, a okna máme na východ a západ. Nebo snad myslíte parapet venku? :-D no to bych si dala...A protože obývák máme na západě a máme tam i televizor, tak celkově máme žaluzky pořád dole, abychom vůbec něco viděli. Tam kde jsou je zatím nejoptimálnější místo u nás v bytě. Svítí tam na ně, mají tam dostatek světla i když zrovna nesvítí. Takže nevím fakt nevím. :-\ :!:
    bardotka
    Návštěvník

    Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 24. 10. 2008 16:28

    bardotka píše:Tak proč ne, když se jim daří, ale já bych asi do toho nešla :hm


    Bardotko, teď jste mě rozesmála, díky, hned je lepší den! :mrgreen: :-P - už vím, proč byste nešla do pěstování orchidejí na parapetu:

    bardotka píše:...když vnitřní parapet doma nemáme...:
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Kateřina Hradová
    Moderátorka
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod Míša 24. 10. 2008 16:48

    takže jí tam mužu mít na tom parapetu když je tam máte většina :-) to jsem ráda a ještě bych se chtěla zeptat jak je to s přesazením ? ted jí mám v tom koupeném pruhledném květníku jak dlouho jí tam mužu mít ?
    Míša

    Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 24. 10. 2008 16:56

    Jasně, můžete je mít na parapetu. Dávala jsem tu do fóra fotky těch svých, najděte si je - uvidíte, že se jim tam daří. ;-) V průhledném květníku je můžete nechat tak dlouho, dokud jim bude rozměrově stačit. Já mám ty své v původním substrátu i několik let a kvetou bez problémů (musím to zaťukat :-P ).
    Máte na ně ještě nějaký obal? Pokud budete nějaký kupovat, tak existuje druh květníku speciálně pro orchideje - nedostanou v něm na dno, takže jim nehrozí přemokření. :idea:
    Kateřina Hradová
    Moderátorka
    Uživatelský avatar

    Předchozí stránkaDalší stránka

    Kdo je online

    Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků