schopnost révy zakořenit

Pěstujete si vlastní hrozny?

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod klababa 30. 9. 2008 10:16

Dobrý den,
může letorost zakořenit, když ho ustřihnu a rovnou ho dám do země? Teď na podzim? Kamarád mi radí, že to můžu klidně udělat.
Díky za odpověď!
klababa

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 30. 9. 2008 16:54

Kamarád je fiškus,ale má pravdu!Ve většině případů se dá množit ledasco,a tedy i réva vinná!Postup by měl být asi takovýto.:Větvičku odlistíme ostříháním listí(pozor na pupenová očka)a spočítáme si čtyři očka která příjdou do půdy a čtyři očka která budou nad povrchem.Do jamky která je dostatečně hluboká aby se tam ty spodní pupeny vešly nalijeme vodu a necháme vsáknout strčíme tam řízek a obsypeme zeminou a opět zalijeme,teď můžeme udělat dvojí řešení-buď přiklopíme sklenicí nebo zasypeme zeminou jako růžičky.S jarním odkrýváním v tomto případě počkáme co nejdéle.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 30. 9. 2008 21:52

OMLOUVÁM SE - jedno upozornění! Koncem 19.století postihla světové vinařství révokazová kalamita,a proto je zakázáno pěstování a množení pravokořených sazenic vína.Z důvodů snadného napadení Révokazem!!!Povolené výsadby jsou pouze štěpované na vinou podnož .Ale,že se vinný řízek chytí je pravdou!
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 1. 10. 2008 07:13

Zákaz je zřejmě mnohem mladší, protože se v Čechách révokaz objevil v roce 72 ve St.statku Roudnice. Do té doby se tu používaly pravokořenné sazenice. Révokaz je dokonce karanténní škůdce.
Ovšem v zahradách se to moc nerespektuje. :hm
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bred_ik 13. 10. 2008 11:13

Nevím, jestli existuje zákaz prodeje pravokořenných sazenic. Spíš bych si myslel že ne. Révokaze bych se bál někde ve vinařské oblasti, určitě ne v okrajové oblasti pěstování. Co se množení révy týká, je to skutečně velmi jednoduché, jen bych s odběrem řízků počkal nejdříve po opadu listů, a pak uschoval řízky někde v chladnu ale ne mrazu třeba ve studeném sklepě. Do půdy bych je dal až je půda zahřátá nejdřív koncem dubna, při podzimním množení řízek velmi snadno zmrzne. Používám jiné způsoby množení, ale tento je nejjednodušší a nejsnadnější.
bred_ik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 13. 10. 2008 22:43

Réva velmi dobře koření i z kousků ořezaných na jaře, jen jsem měl kratší kousky, jedno očko ve vodě, jedno nad. Ideální zapíchnout do polystyrenového tácku, pak je pořád kořen ve vodě.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bred_ik 14. 10. 2008 08:27

Na jaře lze révu také řezat, jen po velmi silných mrazech v lednu, únoru může být réví poškozeno. Proto je jistější réví řezat za bezmrazého počasí už v prosinci.
bred_ik
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků