Hydroponie

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 10. 9. 2008 16:51

Ahoj,

na jaře jsem dostal jako dárek bonsaj Serissa Foetida Variegata. Jenže je to pro začátečníka velmi náročná rostlina na pěstování a podle toho taky teďka vypadá. Je na tom velmi špatně nebo možná ještě hůř. Moc rád bych ji ale zachránil a ikdyž jsem dostal plno rad od pěstitelů bonsají, nejsem si jistý, jestli ji zachránit obyčejným způsobem dokážu. Mám velké problémy s tím, naučit se ji "ideálně" zalévat.

Jednou mi tady někdo napsal, že rostliny, kterým raší ve vodě kořeny, je často možné pěstovat hydroponií (téhle serisse ve vodě kořeny raší, zkusil jsem to na ulomené větvičce). Když jsem si o hydroponii něco přečetl, tak z toho vyplinulo, že by teoreticky mohla vyřešit nebo alespoň hodně pomoci s problémem právě té zálivky. Podle toho, co jsem se dočetl, má rostlina při hydroponickém pěstování dobrý přístup jak k vodě, tak ke vzduchu.

Když jsem kdysi dal do vody tu ulomenou větvičku, tak jí rašily ty kořínky, ale i mladé lístky. Proto doufám, že by mi mohla hydroponie pomoct. Serissa Foetida je na zálivku náročná, potřebuje hodně vody, ale samozřejmě né přelévat. To by přeci mohla hydroponie vyřešit ne?

Dodávám, že není mým cílem mít bonsaj - ikdyž jsem ji jako bonsaj dostal. Mým cílem je dokázat se o tuto rostlinu postarat (člověk se moc nerad loučí s tak krásným dárkem).

Prosím o vaše názory.
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 10. 9. 2008 18:29

Podle mých zkušeností, může být hydroponicky pěstována rostlina jen od začátku, jako právě ta větvička. Pokud už něco bylo v zemině, nejde to.
Je ta rostlina také ve svém miniskleníku nebo volně?
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 10. 9. 2008 18:51

Hmm, no, žádný miniskleník nemám. O něčem takovém čtu poprvé.

No, tak jestli jde hydroponie jenom "od začátku", pak možná zvolím i možnost, jednu větvičku nechat vykořenit a zbytek rostliny zachránit klasicky. Třeba mi někdo i pomůže.
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 10. 9. 2008 21:02

Myslel jsem, že ty masožravky mají nějaký prosklený box, asi jsem to viděl jinde. Pokud je rostlina náročná na zalévání, možná by jí nějaký uzavřený prostor s mikroklimatem pomohl.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 11. 9. 2008 07:13

Já nemám žádnou masožravku. Serissa Foetida Variegata je keř. Subtropický keř s malými lístečky (max 1cm na délku) a malými bílými květy.
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 11. 9. 2008 08:15

Áááááááááááh, spletl jsem si tě se Štěpánem...
I na wiki je zmínka o tom, že rostlina je úzkostlivá, reaguje nepříznivě na přeschnutí, málo vody, příliš studenou nebo teplou vodu, změnu umístění. Po zlepšení podmínek zpravidla roste zdravě.
Koukal jsem i na bonsajisty, co ti píšou, no a je to rostlina, na kterou se nesmí zapomenout. Z misky se toho tolik neodpaří, aby to změnilo klima v pokoji na subtropy. Hlavně ji neotáčej vůči světlu a myslím, že metr od okna s žaluziemi zas tak moc světla nemá. Hnojí se v době květu. Celkově je rostlina v mimalizovaném prostředí a zásoby vody v teple rychle vyčerpá. Myslím, že v paneláku v létě se bude muset kontrolovat vláha každý den dvakrát, i když je to na východ.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 11. 9. 2008 14:12

Miska je hned u rostliny, takže ikdyž nezmění klima v pokoji, věřím, že rostlině aspoň trochu prospívá.

No, dvakrát denně ji kontrolovat, to časově často nestíhám. Tak uvidím, co mi ještě kdo napíše a asi zkusím alespoň tu větvičku na hydroponii.
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků