Chci založit kompost

O organické i anorganické výživě rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Banjista 27. 8. 2008 10:20

Dobrý den všem! Jsem absolutní začátečník a nováček a o zahradě nevím prakticky nic. Chtěl bych založit kompost (hlavně kvůli posekané trávě) a tak bloudím po Internetových stránkách a hledám nějaké rady. Zatím vítězí plastový kompostér nad vlastnoručně vyrobeným dřevěným. Co jsem se ale nikde nedočetl, jakou vhodnou velikost (objem) bych měl zvolit. Sekám trávu z pozemku asi 1200 m2 (zhruba 1x za 14 dni) a na prokládání mám hlínu, co mi zbyla na pozemku po dokončení stavby domku. Můžete prosím někdo poradit?

A ještě otázka: Existují plastové kompostéry s nějakým otvorem pro snadné přehazování kompostu? Podle obrázků na Internetu se mi zdá, že všechny plastové kompostéry mají jen víko pro horní plnění a dvířka pro odebírání, ale žádný otvor pro snadné přehazování (promíchání), ačkoliv všichni radí, že kompost se má promíchávat aspoň jedenkrát za tři měsíce. Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost. Děkuji a přeji hezký den!
Banjista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soze 28. 8. 2008 18:09

Ak nie je angličtina problémom, tak na nete "koluje" v torrentoch knižka "Ken Thompson - Compost". Napriek tomu, že vlastný kompost mám roky, dozvedel som niekoľko nových faktov. Knižku osobne hodnotím ako veľmi dobrú. Je tam o komposte všetko potrebné.

Stačí hĺadať heslo compost na trackery demonoid.com (ak ste členom, ak nie - tak smola).
Potom som túto knihu videl na trackery
http://ebooksshares.org./ (myslím, že je to aj s tou bodkou za org) - tam sa dá volne prihlásiť.
Ovšem, ak to je na týchto dvoch trackeroch, tak sa to objaví aj na "všeobecných torrentových vyhľadávačoch"-
To už potom nie je problém nájsť a stiahnuť.
soze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 29. 8. 2008 17:48

Já nemám plastový, jen klasickou dřevěnou ohrádku a ze 700m2 mám 3m3 furt plné až nahoru. A to moc neprosypávám, to už nestíhám.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soze 29. 8. 2008 18:12

Vysoká kopa je lepšia ako malá kopa. Aspoň čo sa týka procesu kompostovania.


Spomínanú knižku som uploadol (dočasne) sem

http://www.box.net/shared/c1zh16d2gs

Možno sa bude hodiť.
soze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 29. 8. 2008 19:08

Soze je šprýmař a srandista!K vybudování kompostu není třeba angličtiny ani extra zručnost.Nebráním nikomu v pořizování komposteru,ale mám levnější řešení.Místo které máte vyhrazené pro komposter,ohraničte klacky nebo tyčky,ty propojte králičákem(králičím pletivem) a máte připraveno.Na spodek je dobré dát hrubé klacky ze slunečnice nebo kukuřice a už jen sypat trávu od sekačky,odpad z kuchně,vyplený plevel ze záhonku(bez semen a květů).Není nic jednoduššího.Je lépe si tyto komposty udělat dva aby bylo možné při odebírání vrchní vrstvu odebrat na druhý.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 29. 8. 2008 20:32

Komu se nelíbí králičí pletivo, já mám 2 ohrady z palet, takže pak jde snadno rozebrat a přeházet. a výška 1,2 je tak akorát na vysypání plného koše sekačky. Mokrá tráva si zaslouží přidání něčeho suššího, protože jinak pár dní *****í. Teď zrovna likviduju piliny z cirkulárky.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Banjista 2. 9. 2008 09:35

Moc děkuju za rady! Taky mám pár knížek, ale začínám mít pocit, že na to jdu moc odborně. Chce to prostě jen začít. Pravda je, že místa mám dost a na hotový kompost nespěchám, tak na co kompostér, v kterým kompost nejde přehazovat a manipulace je pak složitější než s klasickou ohrádkou. Soze, děkuju za link, už sosám. Stanislave, děkuji za uklidňující a fundovanou reakci. Kejki3, děkuji i Vám, neboť jste první, kdo odpověděl na otázku o velikosti kompostu vzhledem k sekané ploše. Zkusí se ještě někdo podělit o svojí zkušenost s velikostí kompostu a sekané plochy? Já jdu zatím shánět pletivo nebo palety :-) Pěkný den!
Banjista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Banjista 2. 9. 2008 10:11

Díval jsem se na toho Kena Thompsona. Fakt tam jsou zajímavý nápady. Je psaná typicky "americky" se spoustou obrázků a rozvláčným vysvětlováním (zřejmě je cena přímo úměrná tloušťce knihy), ale dá se v ní najít spoustu inspirace. Alespoň na první zběžný pohled... Díky!
Banjista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gomanek 25. 6. 2009 10:06

Tady najdeš jednoduchý návod na to, jak kompostovat. ;-)
gomanek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kočičí 25. 6. 2009 11:29

No, já mám trávníkovou plochu tak 20x10, ale na kompost vrhám i našrotované větvičky z drtiče, kuchyňský odpad, hobliny ze stavby. Mám ohradu z železných trubek 2x3 m a hromada tam bývá do výše 120 cm i více. Vždycky průběžně odebírám to nejstarší a vrším pokud možno na jednu půlku, takže tam to bývá mnohem vyšší, jakmile vyberu druhou část během roku až na dno, hážu tam. Kompost nepřehazuju, nezvládla bych to, je to obrovské a přerůstá mi to přes hlavu. Prostě při vybírání zetlelé hmoty, která je ale i bez přehazování krásná, to, co není zetlelé dokonale, hodím na tu druhou půlku. Dávám tam i zeminu, když něco dělám na zahradě a přebyde mi - a to i jílovitou, ona se rozloží a zhomogenizuje s tím ostatním, jen nesmí být ve vysoké vrstvě.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zofka2011 2. 12. 2011 12:53

Banjista píše:Dobrý den všem! Jsem absolutní začátečník a nováček a o zahradě nevím prakticky nic. Chtěl bych založit kompost (hlavně kvůli posekané trávě) a tak bloudím po Internetových stránkách a hledám nějaké rady. Zatím vítězí plastový kompostér nad vlastnoručně vyrobeným dřevěným. Co jsem se ale nikde nedočetl, jakou vhodnou velikost (objem) bych měl zvolit. Sekám trávu z pozemku asi 1200 m2 (zhruba 1x za 14 dni) a na prokládání mám hlínu, co mi zbyla na pozemku po dokončení stavby domku. Můžete prosím někdo poradit?

A ještě otázka: Existují plastové kompostéry s nějakým otvorem pro snadné přehazování kompostu? Podle obrázků na Internetu se mi zdá, že všechny plastové kompostéry mají jen víko pro horní plnění a dvířka pro odebírání, ale žádný otvor pro snadné přehazování (promíchání), ačkoliv všichni radí, že kompost se má promíchávat aspoň jedenkrát za tři měsíce. Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost. Děkuji a přeji hezký den!



Já bych do plastového kompostéru nešla. Myslím, že i vzhledově je mnohem lepší klasický dřevěný kompostér, který nebude rušit ráz zahrady. Já ty plastové nemám ráda. Jsou jak pěst na oko, sypou se do toh ochemikálie, aby se tlení urychlilo... Klasika je prostě klasika
zofka2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sheeana 9. 1. 2012 06:45

Na zahradě máme kompostér asi 5 let. Máme klasický s poklopem, ale o žádném otvoru na promíchávání nevím. Prostě zvedneme poklop a prohrabem to vidlema. Na tu rozlohu trávníku, bych určitě doporučovala větší kompost. Jelikož budete pravděpodobně pravidelně sekat trávu a ona vám bude v kompostéru přibývat, bylo by dobré si pořídit i nějaký ten urychlovač.
sheeana
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků