Růže jako živý plot

Nápady, tipy a rady o popínavých rostlinách či pro živé ploty

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod D.E 21. 6. 2008 20:52

Hodí se růže jako živý plot? a jaké kořeny vlastně růže má? jdou do hloubky, nebo do šířky? potřebuji nějakým nenásilným způsobem ohraničit svůj pozemek sousedící s obecním a částečně se sousedem, ale plot nechci, respektive musela bych žádat o povolení a to by bylo nákladné.. zároveň bych ráda, aby hranice z dřeviny zůstala stálá a a později udělala hustý živý plot.. je růže vhodná? nebo jaký jiný kvetoucí keř by byl vhodný? moc prosím o radu a děkuji..
D.E

Odeslat příspěvekod kejki3 21. 6. 2008 22:21

Vzhledem k tomu, že růže opadá, bude v zimě plot hodně smutný. Kořeny jdou spíš do hloubky.
Pro takzvaně pnoucí růže stejně potřebujete oporu. Jinak padnou a bude z toho chroští, jako planý šípek. Nebo bylo myšleno řádek nízkých růží? Mám jeden nasázený po půl metru a dá se to, jen potřebují hnojit, protože se omezují navzájem. Čajohybriby musíte na zimu seřezávat a kopčit k nim hlínu, nebo jinak přikrývat, znovu řezat zjara. Polyantky a pnoucí jsou méně náročné.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod D.E 22. 6. 2008 11:01

Plot myslím spíš nízký, cca do 90 cm a nepnoucí..
D.E

Odeslat příspěvekod kejki3 22. 6. 2008 14:35

A nebyl by praktičtější klasický stálezelený? Pro představu koukněte na záhon paní HanyT
viewtopic.php?f=108&t=100972&p=5468255&sid=8ebf60f2eb45e937cd1f5f2089b2959d#p5468255
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod HanaT 22. 6. 2008 18:32

pokud chcete jen nízký plůtek,byl by pěkný z brslenů,sice není kvetouví,ale pěstuje se v různých barevných variantách a zcela to nahradí květy.
a jestli vyšší ,tak je pěknej z nějakých tavolníků,dobře se stříhá a když náhodou přeroste požadavky dá se dobře zmladit
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod D.E 23. 6. 2008 08:31

Popravdě natom moc není vidět, fotka se mi nezvětšila..
D.E

Odeslat příspěvekod D.E 23. 6. 2008 08:34

Děkuju za typy, pokusím se něco o nich vyčíst a dám vědět, pro který jsem se rozhodla.. hlavně aby pořád tvořil hranici, nerozlízal se do stran a dal se pěkně stříhat.. kořeny by měl mít taky spíš do hloubky, aby nezasahovaly do základů domku.. měli jsme před domem původně tůje, které tam byly už téměř 30 let a kmeny i kořeny měli obrovské, tudíž jsem tuje nakonec zavrhla.. dalo mi práci je odstranit a kolem domu vytvořili v půdě pěknou paseku..
D.E

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 23. 6. 2008 11:26

Použít růžový živý plot jako nenásilné ohraničení pozemku je lákavé a většinou i hezké.Je už na našem trhu dost růžiček vhodných pro výsadbu živého plotu.To,že relativně krátce kvetou není zas tak pravdou,vykvétají postupně a některé i remontují.Také záleží na tom jakou mají použitou podnož.Je také dobré se rozhodnout pro jaký spon výsadby upřednostnit(jednoduchý jednořádkový nebo hustší neprostupnější trojúhelníkový).Vzhledem k tomu,že tento záměr může být i cenově náročnější zkuste se podívat i na stránky růžařských firem kde mají nejen nabídku ale i poradnu.Jinak vzdálenost při výsadbě by se měla pohybovat kolem 50cm,většinou plný zápoj se projeví po dvou letech.Střih a úprava těchto růžiček je samozřejmě trochu odlišná od střihu klasických keřových.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod D.E 24. 6. 2008 07:31

Tak jsem se po pečlivém studování všech druhů živých plotů rozhodla pro dřišťál.. červenolistý, odolný a perfektně přizpůsobivý požadavkům a vhodný do svahů, což máme v určitých místech hodně...jsem z něj nadšená.. cena je taky super, jelikož jich budu potřebovat opravdu hodně.. díky za rady..
D.E

Odeslat příspěvekod D.E 24. 6. 2008 07:42

a hlavně jsem zapoměla napsat - neprostupný- protože má ohromné trny..
D.E

Odeslat příspěvekod HanaT 24. 6. 2008 22:00

ale je z nich krásný plůtek,i přes ty trny
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod D.E 25. 6. 2008 19:07

ano, to je.. nechápu, že jsem si ho nevšimla dřív, naši ho mají na zahradě už dlouho, akorát nestříhaný a myslela jsem, že je to nějaký keřík.. máte třeba zkušenosti s nákupem velkého množství rostlin po internetu? v zahradnictví jsem se ptala, ale neměli by najednou tolik kusů, prý je to rovnou na objednávku od výrobce, ale s tím nemám zkušenosti.. no a na internetu by to šlo, ale nějak si to nedovedu představit.. bylo by to až na podzim, ale raději bych to objednala už teď..
D.E

Odeslat příspěvekod Fidych 7. 10. 2008 22:16

Zkuste se pozeptat na http://www.ziveploty.eu/,
mají tam pokud vím, leccos zajímavého i stálezelené dřišťály (nebo vám třeba dobře poradí), pak byste možná uspěla s poptávkou na http://www.skalnicky.cz/pestit.php
Hodně zdaru :!:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 26. 10. 2008 18:10

Všeobecná rada jak ušetřit na koupi množství sazenic je ta,sázet postupně,po řadách,a na tu další použít již řízky ze zakořeněných rostlin případně použít zbitky po tvarovacím řezu.Je to univerzální rada pro většinu rostlin,většina totiž pustí kořínky a chytí se.Případně se to může dělat "dosazováním řad" kdy koupené keře sázíme na dvoj až trojnásobnou vzdálenost a dosazujeme vlastnoručně vypěstovanými řízky.Po třech letech koupené sazenice zmladíme na výšku řízkovanců a v dalších letech nikdo rozdíl nepozná.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 26. 10. 2008 18:30

Ještě k těm firmám které Vás jistě nezklamou.Zkuste okrasné školky Montána,případně Lesoškolky Řečany nad Labem.Ceny byly zatím opravdu lidové,a množství ve svazcích 25-50 ks.Pokud máte v blízkosti Lesní správu se školkou tak můžete oslovit i je.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků