muškáty

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Fidych 8. 3. 2008 20:56

Jo,jo, něco na tom bude :!: :wink: :mrgreen:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod HanaT 8. 3. 2008 21:09

toho ženicha jsem objevila v Lukon glads nabídce ,ale myslím ,že ho seženete i jinde.Vám kvete i teď v zimně nebo ta druhá fotka je taky z léta?
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 8. 3. 2008 22:22

Nechávám je přes zimu venku v truhlíku, jen je zastřihnu tak na tři centimetry a nechám být. Do truhlíků napíchám chvoj, tak jsou trochu chráněné (ale stejně truhlíl promrzá), pak zjara je rozdělím a nasázím do nové země. Pokud vezmu něco domů, kvetou do konce listopadu i do prosince. Potom mají klid, ostříhám, míň zalívám - stačí tak tři týdny klidu a zase rostou jako z vody. Vloni kvetly i venku do prosince (fotka je myslím ze srpna nebo září).
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod HanaT 9. 3. 2008 09:20

tak to je perfektní rostlina,asi si ji pořídím.Bílá s modrou to bude pěkná kombinace,už to vidím jak na terase budou dělat parádu.
Díky za inspiraci.
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 3. 2008 22:32

Tyhle zvonky mi vyhovují, protože kvetou jako blázni i v polostínu. Když není nic jiného, šupni k nim pidi-afrikány a taky to nevypadá špatně. Verbeny mi tu nejdou, pnoucí karafiáty taky ne, je to jak řídké nítě :cry: , a za ty roky člověk pozná, že se nic nemá lámat přes koleno. Co se nedaří, vynechat a udělat si radost tím, co se mu vede :)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 10. 3. 2008 10:04

Jo přesně tímhle heslem se řídím. Nic nelámat přes koleno. Jak u balkónovek tak i u pokojovek.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod vlazy 22. 4. 2016 22:17

Každým rokem jezdím do Polska do jednoho zahradnictví na muškáty do truhlíků na okna a balkón. Muškáty ale mají kořeny ovinuté nějakou látkou. Zajímalo by mne proč to tak je nebo jaký to má význam a také jestli tu látku před vysazením do truhlíků odstranit. Ptal jsem se na to přímo v tom zahradnictví a bylo mi odpovězeno, že nechat tak a v žádném případě neodstraňovat. Mne to ale připadá, že to částečně brání kořenům v rozrůstání se do stran a možná to těm muškátům může i trochu vadit. Jaký máte kdo na to názor?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rajsa 23. 4. 2016 17:05

Já si myslím, že když ty muškáty řízkujou, tak je sází do jifů. Taky jsem už měla nějaké rostliny v nich zasazené, ale časem se to v zemi rozpadne a kořenům nebrání.
rajsa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 23. 4. 2016 18:21

Asi jak které, v substrátu z pěstírny konopí se nerozpadly ani po třech letech. Ta netkaná textilie bude buď polyester, nebo akryl. Kořeny to dokáží prorůst, ten efekt, že jsou spoutané v tom kousku je spíš o pozdním přesazení do většího prostoru, což má své důvody.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 23. 4. 2016 21:47

Já mám zkušenost, že ani po roce se ta látka nebo co to je nerozpadla. Kořeny to možná trochu přerostou, ale asi se přes to nerozrostou do stran tolik jako bez toho což by podle mne těm muškátům možná mohlo i trochu vadit. Ty kořeny se spíše rozrůstají spodem kde ta látka není. V tom zahradnictví mi ale řekli, že v žádném případě se to odstraňovat nemá.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 25. 4. 2016 12:57

Když jak píšete kupujete v tom Polsku každý rok nové, tak myslím není důvod to odstranovat.Ja mívám muškáty v truhlíku 3 roky i víc. :hm
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 25. 4. 2016 13:29

Mne ty muškáty někdy přes zimu vydrží až do jara a další rok se dají použít, ale stává se často že i uhynou a je třeba koupit nové. Před zimou než to zmrzne ty muškáty ostřihám a nechám jim pouze některé zelené a zdravé listy a pak i s truhlíkem tak jak jsou umístím domů do chladnější místnosti. Přes zimu je občas zalévám a do jara vyroste na nich dost nových listí a rozrostou se natolik, že je lze příští rok znova použít na okna nebo balkon. Ne vždy se mi to ale takto podaří přezimovat. I když ze začátku to vypadá docela dobře tak pak později to začne hynout a až do jara to bohužel nevydrží.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Návštěvník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků