Trápí vás také sametka?

Debata o houbových, rostlinných i hmyzích škůdcích na zahradě

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Koudelová 5. 8. 2015 20:01

Dobrý den, tak tu máme další léto. U nás máme sametku již týden.(Plasy -plzeň sever) Není jí tolik jako vloni, ale už teď mě štve. Hlavně kvůli dětem. Zkoušel někdo z vás postřik Kumulus nebo Sulikol, případně jiný na bázi síry? Jaký to mělo efekt? Už jsem přemýšlela o K-othrinu, ale to je šílený jed, který zlikviduje všechen hmyz. Do toho bych šla až budou všechny možnosti vyčerpané. Napadlo mě také použít dravé roztoče typhlodromus pyri. Ty jsou ale určeny na stromy a keře, nevím jestli by lezli po trávě. Zaslala jsem dotaz do Biocontu, ještě neodpověděli. Zajímavé je, že sousedi o sametce neví. (Oba mají novostavby) Bude to zřejmě tím, že zahradu rovnali bagrem a rozrušili souvislou sametkovou vrstvu. To by bylo také řešení, nastoupit s bagrem. 8-S Nebo vybudovat vybetonované místečko na dětské hry a vydlážděné cestičky pro pohyb na zahradě přes léto. Nejvíc by se mi líbil bio boj s typhlodromem, ale moc nevěřím, že by to fungovalo. Uvidíme.
Koudelová

Odeslat příspěvekod Danielka.9 6. 8. 2015 15:35

O sametkách jsem se vlastně dozvěděla až tady na foru. Vůbec nevím, jak to je vlastně veliké, někdy jsem tu už viděla takového malého červeného pavoučka, že by to bylo ono?? :hm :hm
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 6. 8. 2015 17:29

já už jsem zase pokousaný a to už 14 dnů....potvora začíná čím dal dříve. Mám asi 50 pupenců od kolen nahoru. Už ani na zahradu nejdu. Postříkal jsem K-othrinem a myslím, že se vůbec nic nezměnilo. Už jsem přemýšlel, že vezmu plynový hořák a lehce sežehnu jen povrch trávníku, ale je takové sucho, že nemám odvahu to udělat....ale jen co zaprší, tak to zkusím. Trávě by to nemělo ublížit, ale ty potvory by mohli zařvat. Jinak potírám Fenistilem a beru si Alergit. Potom to nesvědí.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Koudelová 8. 8. 2015 09:35

Mám recept na domácí repelent proti sametce. Funguje nám :-D a můžu ho na děti nastříkat v libovolném množství. Vyrobila jsem ho z čerstvé šalvěje lékařské a máty peprné. Byl to hokus pokus. Dala jsem rukama rozemnuté lístečky šalvěje a máty půl na půl do dvou přesnídávkových skleniček. jednu jsem zalila alkoholem(neměla jsem čistý, použila jsem desinfekci Softasept naředěnou z jedné třetiny převař. vodou-zbytek v konvici :-) ) a druhou jsem zalila řepkovým olejem. Objem lístků ve skleničce byla asi dvě třetiny. V oleji jsem druhý den lístečky vyměnila za čerstvé a všechno nechala dva dny uležet. Do prázdného rozprašovače od desinfekce jsem pak nalila jeden díl lihový, dva díly oleje, dva díly vody, protřepala. Šla jsem večer otestovat na sobě nastříkala jsem se celá pod oblečení a šla posedávat polehávat na zahradu, zejména na místa, kde se válí děti. Doma jsem se záměrně ani neumyla a šla spát. Ráno dobrý, žádný čerstvý štípanec. Asi lze vyzkoušet i jiné alternativy a poměry, např. pro děti bez lihu. Píšu sem přesný návod, protože čert ví, co sametkám vadí. Podotýkám, že bez repelentu jsem měla po zhruba čtvrthodinovém pobytu na zahradě štípanců přibližně 5 -10. Máme letos trávu dost vyschlou a koncentrace sametky asi není tak vysoká.
Koudelová

Odeslat příspěvekod dobromila 10. 8. 2015 19:42

Tak teď konečně vím, co nás (na Plzni jihu) celou rodinu už několik let od srpna do září trápí. Sametka, ta bestie :grr: Dnes jsem po ranním brouzdání na internetu zakoupila K othrine a večer jsme celou zahradu vystříkali. Ale, jak jsem se v předchozích příspěvcí teď dočetla, asi to mít valný účinek nebude. Letos se mi útok sametek zdá naopak agresivnější než v minulých letech. Já potírám štípance aloí, kterou si pěstuju a nebo mám ještě i koncentrát od LR. Trochu to pomůže, ale ty nové svědí jak blázen. A léto mám tak ráda a tak ráda jsem na zahradě. Ach jo...
dobromila

Odeslat příspěvekod Masinka 19. 9. 2015 09:25

Nezkoušel někdo Teatree? Na štípance i jako repelent.
Masinka

Odeslat příspěvekod Petra Marvanová 26. 9. 2015 21:55

Dobrý den. Se sametkou jsem se letos setkala poprvé. Máme doma - Vysočina - zahradu, ale z té nejsem poštípaná ani letos. Ale přistěhovala jsem se ke kamarádovi do domku se zahradou začátkem srpna a asi od druhého týdne jsem začala být strašně poštípaná. Mám tři kočky, sice nechodí ven, ale mysleli jsme, že odněkud chytli blechu. Zavolali jsme deratizéra, když se nám to po dvou týdnech nepovedlo vyzmizet samotným. Pak jsem viděla štípance od štěnic a byla přesvědčená, že jde o štěnice. Opět jsem volala deratizéra. Tu noc, co tu vše vystříkal jsem se nevyspala a ráno byla plná obrovských svědivých boláků. Jen já, kamarád měl dva malé pupínky. Za celou tu dobu našeho spolubydlení. Začali jsme pátrat, co to teda je, když to napadá jen mě. Přišli jsme na svilušku. Den předtím jsem byla na zahradě, která má sice ostříhaný trávník, ale zaplevelené a neudržované záhony a já se je jala vyčistit :( Pak jsme se dočetli, že sviluška je sametka. Chtěla jsem se zeptat, když ta larva odpadne z těla v bytě, může se znovu zakousnout? Nebo chcípne, když nemá půdu? Jak dlouho vydrží živá v bytě? Četla jsem, že při silném větru jí může zavát do bytu oknem vítr? Je to možné? Už se bojím i větrat. Podle článků by pro letošek měla zmizet. Neumím si představit, co bude další rok. Chtěla jsem do domku se zahradou, kterou miluji. Ale myslím, že se nakonec moc ráda přestěhuji do bytu bez zahrady. :(
Petra Marvanová

Odeslat příspěvekod Lenka Koudelová 18. 10. 2015 21:05

Ne, nestěhujte se. Zahrada je úžasná. Jde se jí zbavit(sametky), ikdyž to dá práci. Nevadí, zda je zapleveleno nebo ne, já mám vypleto, posekáno a měli jsme ji taky od začátku července skoro do konce září. Stříkala jsem sírou, ale to nedělejte, omezilo se množství, ale není to dokonalé a dlouho to *****í. Už jsem zjistila, že lidé mají pozitivní zkušenosti s přípravkem K-othrine. Někde na diskuzi to psala nějaká paní. Tři roky po postřiku dobrý. Stříká se to snad někdy v červnu a vydrží to tři měsíce. Když se toho sametka dotkne, chcípne, takže to působí i na ty nasáklé vypadnuté z kůže(třeba ptáků, kteří přiletěli z neošetřené zahrady) Asi se to časem zase natáhne ze sousedních zahrad ptáky, hraboši, ale to už nebude v takové míře. Zkuste to taky. Příští rok napíšu, jak to bude vypadat. Naše děti byly taky zřízený. Trávili jsme tři měsíce jen na terase a u příbuzných. To prostě nešlo. Ale tam, kde bylo při stavbě bagrováno, není. zkoumala jsem výskyt listem bílýho papíru. Sousedi mají zase zahradu přejetou nějakým kultivátorem-zakládali nový trávník na staré zahradě a taky jí nemají. Nemám chemii ráda, skoro nepoužívám, ale teď letos v létě jsem se pro ni definitifně rozhodla.
Lenka Koudelová

Odeslat příspěvekod Persica 19. 10. 2015 00:12

Ahoj,
mame ty potvory taky. Neverte, ze jsou jenom v trave, jsou vsude, i na stromech, kam je navane vitr. Zlikvidovat je se nam jeste nepodarilo, ale na stipance pouzivame Dubovky od Dedka korenare (Dedek korenar eschop). Stipance nesvedi a zahoji se za 2-3 dny. No a bohuzel pobyt v zahrade v inkriminovnem obdobi omezujeme na minimum.
Persica

Odeslat příspěvekod Soňa Štossová 13. 11. 2015 01:19

Zdravím! Už 2 hodiny si čtu články a sametce a našla jsem tuto diskuzi...poštípaná jsem už měsíc a poslední 2 dny je to opět katastrofa, dneska jsem na sobě chytla už 4 kusy :( Takže varianta, že bych chytla od psa blechu, je ta tam. Nevím, kde jsem k tomu přišla, máme barák, zahradu, ale taky dělám na statku u zvířat. Manžel a dítě nemají nic, jen já se škrabu jak idiot :( Ve všech článcích se uvádí, že je to problém konce léta, tak do konce září, ale už je listopad!!!! Jak je to možný? Nedrží se mi ty mrchy někde doma v teple a kašlou na svůj běžný vývojový cyklus? Dubovky od dědka kořenáře asi zkusím....
Soňa Štossová

Odeslat příspěvekod evelina 26. 8. 2016 21:56

Zdravím, u letošního roku jsem zde nenašla žádný příspěvek, tak budu holt první. Už týden nás, celou rodinu, včetně babičky s dědy, trápí Mega svedive pupínky. Tak jsem googlila a objevila toto fórum na téma sametka. Tak ji tedy máme taky. Pravidelne sekame trávu a stejne tam ty svine jsou. Většinou jsme poštípání v podpaží, tříslech a v mistech podprsenky. Naše nejmladší dcera nejvíc na hlavě. Ještě že jsou vedra a trávíme čas v bazénu :D tam máme od nich klid :)
evelina

Odeslat příspěvekod anonimka 27. 8. 2016 20:47

Dobrý den, používáme křemelínu na zahradu, posypat celou zahradu a pak vždy, když se znovu objeví (hlavně místa, kde se neseče tráva), nesmí pak akorát dva dny pršet. Je to přírodní, takže dětem to nevadí.
anonimka

Odeslat příspěvekod dvorjana 28. 8. 2016 11:08

Dobrý den, se sametkou žiji již léta a vychytala jsem si pár postupů, které mi pomáhají - rozhodně by bylo škoda zbavovat se zahrady :-) : 1) dostatek vitamínu B - od jara užívám B komplex - funguje i proti klíšťatům a komárům (pozitivní zkušenost se soužití s bývalým partnerem - alkoholikem-pivařem 8-D ,
2) po příchodu ze zahrady se osprchovat horkou vodou a natřít něčím s teatree a když už se někde něco zakousne, štípanec natřu kafrovou mastí - nejlepší je OPODELDOK, příp. mastičkou BETADINE - usmrtí i klíšťata a dezinfikuje do hloubky. Hodně radostí z pobytu na zahradě... 8-)
dvorjana

Odeslat příspěvekod včelařík 23. 8. 2017 08:06

Použil bych VARIDOL v roztoku pro aerosolové ošetřování včelstev, účinná látka amitraz. Tento akaricid, když může být v medu, tak na vaší zahradě také asi nevadí.
včelařík

Odeslat příspěvekod Návštěvník 19. 8. 2018 19:20

Dobrý den, každoročně hlídáme strýcovi barák a zahradu, když jede na dovolenou, krmíme zvěř atd. No a už loni jsem byl sametkou napaden, na kožním mě dala doktorka tekutý pudr a nashledanou, letos, jsem opět pokousán a to jsem byl na zahradě asi jen dvě minuty a zalil tři rajský, letos zahrada nefunguje a nemáme jí posazenou, jako loni, no a opět jsem tedy pokousaný, ale proč to píšu ? Otázka je, jak to že není pkousaný od sametky nikdo jiný ? Moje družka tam chodí v kraťasech a zalévá a nic, strýc tam chodí v montérkách a i v trenclích a taky nic, jen já se jen odvážím udělat dva krůčky a hned plesk, sametku mám na těle !!! není to dáno nějakým pyžmem či pachem ? Nebo jak si to mám vysvětlit ? :-(((
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků