Kanadská borůvka

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod leopold 29. 6. 2008 21:10

V již uvedené knize "Méně známé ovoce" je také uveden jeden zajímavý fakt. Kanadské borůvky pocházejí ve své domovině z míst na březích řek a jezer, kde je spodní hladina vody v hloubce asi 60 cm. To je opravdu dost zajímavý údaj, který jistě není třeba komentovat.......
leopold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 29. 6. 2008 21:27

Aha, tak další věc na zalévání. Přešla mě chuť. Ještě tak rodiče, ty jsou na písku u Vltavy, tam by si to šáhlo pro vodu samo.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod leopold 29. 6. 2008 22:51

To by byla chyba ! Pěstování kanadských borůvek - a hlavně opravdu bohatá úroda, stojí za to !
Škoda, že je nemohu vyfotit a umístit sem (neumím to). Keře přes dva metry, obsypané plody. Je to úžasný pohled již při kvetení, kdy je plný bzučících včel, úžasnější nyní, kdy jsou plody ještě zelené a až začnou postupně dozrávat - to je fascinující.... A i chuť ujde.
S tím zaléváním to není zase tak kritické. Ale je pravda, že v letošním suchu (u nás na Valašsku je již asi 3 měsíce hodně sucho) to bylo nutné. Berte to jako kytky v květináči - také potřebují vodu. A právě na nich lehce určíte, kolik vody v různé dny spotřebují - když je zamračeno, tak nic, na plném slunci hodně. K borůvkám dávám asi jednu konev dešťové vody na den - pro velké keře. Pro malé keře úměrně méně. To je MAXIMUM. Vyhoví ale i jedna konev za dva dny, nebo i týdně. Méně bych neriskoval, plody mohou být potom malé.... a při velkém nedostatku vody zaschnou úplně, nebo začnou usychat i keře. (Ověřeno , bohužel, v praxi).
leopold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vlazy 17. 3. 2014 11:40

Mám na zahradě jednu borůvku. Jestli je kanadská to nedokážu posoudit. Je to ale spíše takový malý nízký stromeček než keř. Předloni při stavbě kanalizace mi ji trochu vykopali a myslrl jsem, že už z ní nic nebude. Po obsypání hlínou ale roste dál a také i plodí. Zajímalo by mne zda se borůvka dá nějak rozmnožit a zda má význam se o to pokoušet.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brzdil987 23. 5. 2014 19:53

Ahoj :-) tak jsem si poridil jednu boruvku ze zahradnictvi a koupil i hotovou zeminu. Presadil jsem ji do vetsiho kvetinace. Jsem zvedavy jak poroste. Udajne ma mit az 140 cm. Mam ji na balkone. Doufam ze nebude tak vysoka. Ted je to malej kerik, ale zemina a destova voda ji dela dobre, uz ma novy listecky.
brzdil987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Danielka.9 25. 5. 2014 16:35

Ta borůvka má ráda vodu.Kdysi nám skušený zahrádkář poradil, at do země zakopem nějakou nádobu a do toho ji zasadíme.Pak jsme tam lili vodu a bylo borůvek habaděj. :lol:
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod brzdil987 8. 4. 2015 20:32

Již tomu bude rok od posledniho komentare :-) minuly rok jsem nakonec prikoupil jeste jednu boruvku a brusinku, brusinka mi po presazeni uschnula, ikdyz jsem zaleval :/ prvni boruvce se dari, uz zacina radit :-) druhe se zatim nechce. Akorat napodzim jsem se lekl, nebot opadaly :-)
brzdil987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Danielka.9 9. 4. 2015 12:17

Tak zase se ozvu si jen ja. Borůvky máme také dvě a jedna raší dřív a druhá je trošku pozdnější.No a s brusinkou jsem dopadla asi tak stejně 8-S , už jsem to s druhou ani nezkoušela.Pořídili jsme si ale ten zimolez je ještě ranější než borůvky. :lol:
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 4. 2015 20:55

Zimolez máme už několik let, a nemůžeme si ho vynachválit: každoročně plodí, chutná dětem (a pochopitelně i kosům - musíme oba keře zakrývat) a plodí dřív než rané jahody. Borůvku máme už jen jednu, je na vláhu dost náročná, ale když se vydaří rok, jsou procházky po zahradě hned chutnější :-)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod rajsa 10. 4. 2015 08:07

Jednu borůvku mám už 20 let, ta je kanadská, takže rašelina a hnojení pro kyselomilné rostliny.Druhou mám Heidi , ta to prý nevyžaduje. Tu mám třetím rokem. Ale mám i zimolezy, prý je lepší mít dva, každý rok obsypané plody, vnučka je miluje, ale musíme celý keř zakrýt sítí, jinak to zbaští ptáci. Jeto první jarní úroda. Už začínají kvést a v květnu budem sklízet.
rajsa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod brzdil987 10. 4. 2015 09:20

Do jake vysky Vam dorostly ?
brzdil987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 10. 4. 2015 10:17

Je dobré nyní na jaře borůvku něčím přihnojit? Může se použít např. kompost a cererit?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brzdil987 10. 4. 2015 11:13

Pry ano, ja pouzivam tekute hnojivo primo na boruvky, redi se s vodou.
brzdil987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Klivie 10. 4. 2015 17:16

Také máme zimoléz, plodí hojně každý rok, ale vloni si na něm pochutnali kosáci. I když ho zakryjeme tak si prevíti stejně najdou skulinku kudy se dostat dovnitř. Je to hrůza. Teď máme druhým rokem kanadskou borůvku, vloni jsme ochutnali pár kuliček tak jsem zvědavá co letos. Raší pěkně. Čím přikrýváte ten zimoléz? My koupili jemnou síť a kosáci obírali plody přes ta očka. Nakonec jsem sešila staré záclony jenže těch bych potřebovala jednou tolik, aby to bylo opravdu až na zem.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rajsa 10. 4. 2015 22:57

brzdil987 píše:Do jake vysky Vam dorostly ?

Jestli se ptáte mě, tak ta kanadská je 1.80cm a Heidi zatím asi metr.

-- 11. 4. 2015 00:00 --

Klivie, mám taky tu sít´ a docela to zachrání. I záclonu jsem už použila. Ale nikdy se ptákum nepodaří nějak moc ozobat.
rajsa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků