Koupě jabloní

Rady o pěstování jabloní, hrušní, mišpulí či oskeruší

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 18. 1. 2010 18:27

Nemohu souhlasit s vííkem,nevím kde přišel ke zahrádkářskému standartu MM106,Jedná se o podnož středně vzrůstnou podobnou je J-TE-H.- A2 stejně jako M1 je vedena jako silně vzrůstná.Podnože M9.J-TE-E a J-TE-F stejně jako M26 slabě vzrůstné.Pro většinu zahrádkářských výsadeb se tedy hodí slabě vzrůstné M9 a JTEE aJTEF u M26 z vlastní zkušenosti záleží na naroubované odrůdě,ne každá je totiž vhodná.Při koupi stále doporučuji nakupovat v ovocných školkách kde je dost znalých školkařů kteří dokáží dobře a s přehledem poradit.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 18. 1. 2010 18:34

Jinak Bohemia existuje i v mutaci red.A ve Vánočním čase jste si mohli na nich pochutnat i s tou vánoční kometou,o ní se postarali otec a syn Thořovi z Pěnčína.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 18. 1. 2010 19:32

Ano ano, mám všechny tři : Rubín, Bohemia a Gold Bohemia. Začalo to červenou mutací Rubínu, vznikla tak Bohemia a následnou mutací vznikla Gold Bohemia. Je to tedy chuťově a růstově stejné jablko jen se liší barvou slupky. Mě zpětně zmutovala Bohemia na Rubín, jedna větvička Bohemie plodí žíhaná jablka. Bohemia totiž má červenou barvu sytější a rozmytou, Rubín má slupku červeně žíhanou.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 18. 1. 2010 21:37

Ano zpětná mutace je u Bohemie možná,stává se to.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 18. 1. 2010 21:39

No pražádný význam to pro mě nemá ale i tak jsem rád že mám malou raritku.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 1. 2010 22:44

Ještě k tomu Goldenu: musím potvrdit, že bohužel nejde všude, a nám se právě moc nedaří. Buď že je tu větrno (studeno), dost trpí strupovitostí a bez postřiků by z úrody nebylo vůbec nic.
Už několik let se chystám vyměnit ho, zatím je spíš (s tím množstvím plodů) jak okrasná zeleň :D
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 22. 1. 2010 07:00

A na co se dá použít jabloň když neplodí, no přece na jmelí . Snad ji nebudete vykopávat když může léta sloužit na vypěstování jmelí na vánoce. :idea:
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Fidych 22. 1. 2010 20:27

Vykopávat ne, když napadne něco takového muže, přesvědčuji ho, že máme alespoň "víc kyslíku" ;-) :!:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 22. 1. 2010 20:31

Tak to je dobře.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod víík 26. 1. 2010 18:45

MM106 je středně vzrůstná podnož. Není problém na ní udržet kotlovitou korunu do 2m výšky. Používala se pro tzv. Pásové výsadby, kde se ovoce sklízelo bez použití štaflí. Oproti M9 dobře kotví v půdě. Takže vyžaduje oporu jen v prvních letech.

M9 je podnož vhodná pro ovocné planáže. Je podstatně náročnější. Stromky špatně kotví v půdě, proto se pěstují na drátěnce. Životnost plantáže je 15 let. Jabloně se na M9 pěstují obvykle ve tvaru štíhlého vřetene. Sází se 3000-4000jedinců na ha. Výnos je pak kolem 35-40 tun/ha. Jenže to není za darmo. (herbicidní pás, kapková závlaha, listová výživa, hryzci) v případě zmiňovaných Goldenů i náročná chemická ochrana...

Samozřejmě je třeba vzít v potaz vlastnosti odrůdy, polohu, půdu...

Samozřejmě existují zkušení zahrádkáři, kteří zvládnou pěstování vřeten. Pokud mezi ně nepatříte, bude snazší koupit strom na středně bujné podnoži, což je v našich podmínkách nejčastěji MM106.

Není mi jasné, proč pan Krejcar pro nízký stromek doporučil výběr podnoží M9, M26 a A2 :shock: . Tedy dvě slabě rostoucí a jednu bujnou podnož. Existenci středně silně rostoucích podnoží zamlčel. To doporučení A2 nechám bez komentáře. Ikdyž jinak je A2 skvělá podnož. Podle mě je MM106 zlatá střední cesta.

PS: Ještě existuje Top Bohemia.
víík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lenkak2 28. 4. 2010 07:12

Jakou odrůdu na Vysočinu? Jsou tady docela drsné podmínky, nechci chem.ošetřovat, musí být malá, netvořit moc vlků, a plody zimní-dobře skladovatelné.Děkuji
lenkak2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 31. 10. 2014 19:10

StanislavKrejcar píše:Nemohu souhlasit s vííkem,nevím kde přišel ke zahrádkářskému standartu MM106,Jedná se o podnož středně vzrůstnou podobnou je J-TE-H.- A2 stejně jako M1 je vedena jako silně vzrůstná.Podnože M9.J-TE-E a J-TE-F stejně jako M26 slabě vzrůstné.Pro většinu zahrádkářských výsadeb se tedy hodí slabě vzrůstné M9 a JTEE aJTEF u M26 z vlastní zkušenosti záleží na naroubované odrůdě,ne každá je totiž vhodná.Při koupi stále doporučuji nakupovat v ovocných školkách kde je dost znalých školkařů kteří dokáží dobře a s přehledem poradit.


Tak s tím zase já nemohu souhlasit....
J-TE-H je zakrslá podnož, není vůbec podobná .
MM106je dnes opravdu standardní podnož "méně vzrůstná".
Návštěvník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků