Trápí vás také sametka?

Debata o houbových, rostlinných i hmyzích škůdcích na zahradě

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Fidych 26. 8. 2012 10:57

Další zoufalý pokus, jak omezit pokousání od sametky:
byla tu zmínka o postřiku zahrady výluhem z nimbového stromu (drcená semena?), a tak jsem se pídila po oleji, který má mít i insekticidní účinky. Nabízený nimbový olej(za studena lisovaný) v lékárnách je hodně drahý - malá lahvička skoro tři sta korun, i víc. Povedlo se mi nakonec koupit půl litru za dvě stovky a tak se mažeme hustým, hnědým olejem. Nevoní moc vábně (ale nepáchne, spíš je to o zvyku), ale zdá se, že po čtyřech dne jsou vidět nějaké výsledky!
Muž byl osypaný obrovskými slitými pupenci, nyní zůstaly jen malé načervenalé flíčky a říká, že ho téměř vůbec nesvědí. Na mně se tři dny neobjevil nový pupenec a staré vybledly a ztrácí se jeden po druhém. Možná sametce olej nevoní, ono je vlastně jedno, jak mazání působí, hlavně že se nám ulevilo a děti nejsou flekaté jak od neštovic.
Asi to nebude stoprocentí řešení (tím by bylo vyhubení sametky v zahradě), ale taková úleva stojí za to! :tleskani
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kejki3 26. 8. 2012 21:21

Jacutin (u nás už snad není v prodeji, takže Polsko nebo Německo), Já bych zkusil Prurivet, ten je super. A v Anglii je oficiální olej, mrcha se udusí.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 27. 8. 2012 20:05

Co to je zase za nová mrcha :-\ ,zatím to ani neznám.Asi nás časem sežere hmyz. :oboze :oboze :oboze :oboze >:-(
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 27. 8. 2012 22:01

Není nová, Roztoky jsou zamořené už léta.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 27. 8. 2012 22:10

Když ono je houby platné, že se "mrcha" pod olejem udusí na člověku - jak se zakousne, svědivý pupenec vás nemine. Je jich pořád nějak víc, než je milé všem postiženým. Jde o to, jak jim zabránit ve šplhání na člověka, a to nic nepomáhá stoprocentně, bohužel... Tak aspoň se zbavit co nejrychlej pupenců a svědění...
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Moravanda 28. 8. 2012 08:20

Danielko taky si myslím, je to čím dál horší >:-(
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 28. 8. 2012 21:04

Fidych píše:Když ono je houby platné, že se "mrcha" pod olejem udusí na člověku - jak se zakousne, svědivý pupenec vás nemine. Je jich pořád nějak víc, než je milé všem postiženým. Jde o to, jak jim zabránit ve šplhání na člověka, a to nic nepomáhá stoprocentně, bohužel... Tak aspoň se zbavit co nejrychlej pupenců a svědění...

Prurivet i Jakutol zabíjejí a hojí, v Prurivetu je ATB.
Někdo v diskuzi uváděl, že po požáru zahradní kůlny měli pokoj :D Já bych asi běhal s Omitem pořád dokola.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Evouš 28. 8. 2012 21:04

Mladí ji mají na chatě.Minulý týden přijeli všichni pokousaný.
Evouš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 28. 8. 2012 21:37

Stejně je divné, že když se o sametce ví, jak dokáže potrápit, a že se nějak šíří po vlastech českých, tak že se nikdo ještě nezabýval tím, jak se jí zbavit na pozemcích. Tolik speciálních přípravků na kde co - komáry, klíšťata, blechy, rybenky, a já nevím co ještě jmenovat, jen na tu sametku nic. Kdyby se někomu povedlo najít způsob nebo přípravek, jak ji zlikvidovat, myslím že by ho spousta postižených navrhla na nějakou cenu :idea: :tleskani
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kejki3 30. 8. 2012 13:48

Ale zabýval, jenže ostatní stádia bydlí v půdě. Sice by je prostředky proti sviluškám měly zabít, ale dostat je k nim. Vypalování je zakázané. Na zahrada.cz jsou obsáhlá témata.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 16. 8. 2014 21:42

Aktuální zpravodajství z Roztok: Sametky útočí, mám asi tak 35 svědivých pupenců, které bohužel přibývají i po horké vaně a posprayování antiparazitikem, zbytek rodiny naštěstí sametkám nechutná, vyjma koček, ty bývají na podzim také postrupované i přes obojek a postřik. Trávník pravidelně sekáme my i sousedé, v našem městě by to všal chtělo asi práškovací letadlo.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 16. 8. 2014 23:10

Po každoročním celoletním trápení nám letos sametka dala oddychový čas, a naskočí tak jeden pupenec ob den. To je taková úleva, že kdo nezažil, nepochopí :tleskani .
Zkuste mazat pupence gelem, jmenuje se Psillo Balzám (doufám, že se to tak píše?), tuba přijde na stovku a o pupencích ani nevíte, nesvědí. Je to hodně podobné zahraničním gelům, ale podstatně levnější a nám to pomáhá (zabírá i na popáleniny, jiné štípance a plané neštovice) :tleskani :tleskani
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod peckaR 25. 8. 2014 18:59

Zahradu máme 30 let a od začátku srpna do září nás žerou sametky. Nic na ně neúčinkuje a zmírnit to úporné svědění se pokouším vším možným, třeba zubní pastou, tekutým pudrem, francovkou, tea tree olejíčkem. Nepomůžou ani dlouhé rukávy a nohavice, vlezou všude. Až když ty larvy vypadnou se ranky zahojí a s hrůzou se "těšíme" na další léto.
peckaR

Odeslat příspěvekod Fidych 26. 8. 2014 20:02

Bláhově jsme se těšili, že sametky letos nebudou tak agresivní, ale chyba lávky - jen se o něco později objevily v hojném počtu. Takže jsme tam, kde každý rok, a i když se každá rada vyzkouší, přesto stále sametky vítězí na celé čáře. Dokážou léto pěkně pokazit!
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod V. Crhonek 5. 4. 2015 12:34

Nikinkira píše:Máme zahradu pomalu 30 let a sametky se u nás objevily až vloni. Zpočátku jsme myslely na blechy a bojovali proti nim.Bylo nám divné, že se drbeme my a psi blechy nemají.Nyní jsme díky vašim příspěvkům moudřejší. Žerou nás ale celé léto až se stydíme jít s něčím k lékaři.Malí synovci co u nás tráví prázdniny to vždy obrečí.Nepomáhá nic.

http://www.agromanual.cz/cz/clanky/ochr ... uparu.html
Je tu popsán možný postřik.
V. Crhonek

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků