od Fidych 14. 1. 2008 01:09
Oloupaná cuketa se nahrubo nastrouhá, hodně se vymačká přebytečná šťáva. Přidají se dvě celá vejce, 2 lžíce solamylu a strouhanka tolik, aby směs byla asi jak mletá sekaná před pečením. Může být i navlhčená houska, žemle, rohlík - co je po ruce, ale spíš sušší, aby se směs nerozbředla. Cibule a česnek podle chuti, sůl a pepř, může se zamíchat i na nudličky nakrájená paprika. Kdo má rád, může přidat nadrobno nakrájenou uzeninu.
Nechat směs chvíli odležet, aby se provlhčila strouhanka, majoránka být nemusí, ale může (s paprikou moc dohromady nejde).
Pekáček vymazat, vysypat strouhankou, a píct v troubě asi na 180 stupňů bez pokličky. Nakonec se posype strouhaným sýrem (nebo poklade plátkovým). S bramborami , nebo samotné, chutná to na oba způsoby. Co se nesní, za studena nemá chybu.
Z počátku se mi stávalo, že byl nákyp poměrně řídký, ale ani to nevadilo. Peče se asi třičtvrtě hodiny.