Využití slepičáků

O organické i anorganické výživě rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod ivana matrkova 18. 2. 2008 16:30

Chtěla bych se zeptat, na co se dá "slepičák" v této roční době využít na zahradě. Co se s ním dá hnojit, popřípadě s čím kombinovaný a v jakém množství.
Děkuji
ivana matrkova
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 18. 2. 2008 21:53

Slepičí trus se používá ke hnojení "zkvašený" - uloží se do nádoby (nejlépe plastové) a zalije vodou tak 10 cm nad slepičince, zakryje a za pár dní začne kvasit. Je k tomu potřeba teplo (což v únoru nebývá), kvasit by měl alespoň 14 dnů.
Jako hnojivá zálivka se používá ředěný v poměru 1:10 až 1:20, podle toho k jakým rostlinám. Okurky a rajčata snesou silnější koncentraci (1:10), papriky a zelenina košťálová chce ředěnější roztok, už kvůli vysokému obsahu dusíku. Na květiny v truhlíkách a nádobách zkuste raději ředění vyšší, na domácí pokojovky hnojivo nepoužívejte, zapáchá dost vydatně :roll: .
Pochopitelně můžete slepičince v tomto čase s úspěchem kompostovat.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 18. 2. 2008 22:07

Postup, který popisuje Fidych, dodržujeme doma i my - a rostlinám opravdu prospívá. Dáváme ho téměř ke všem druhům.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bosto2 18. 2. 2008 23:00

Já to dělám jinak .Vůbec ho nenechám zkvasit. Vykydám slepice ,nechám tak hodinu dvě namočený aby se dal snadno rozmíchat a hned s ním přihnojuji . koncentraci neřeším. Od 1:3 až po 1:20 podle toho kolik toho srovna slepice nadělí. Teď kydám 1 týdně půl kbelíku a hned ho zředím a leju pod jabloně mezi jahody a smrky.Zatím jsem nic nespálil.Mám pocit že právě zkvašený slepičák pálí rostliny. Pod jabloně slepičák leju protože na nich mám jmelí ,ale jinak to nedoporučuju jinak na nich budete mít takové přírustky že se z toho zblázníte!
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 19. 2. 2008 23:36

bosto2: Tak jak píšete to dělali se slepičáky naši, ale jen v zimě na sníh. Jako když se vybírala žumpa a polívala zahrada, tak další etapou byly slepičáky (to jsou zážitky!). Přes léto jsme měli "zákvas", proto se toho tak držím 8).
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod bosto2 20. 2. 2008 11:16

Ten kvašenej *****í podstatne víc. Ten nekvašenej už druhej den skoro *****í.
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sarlote 9. 4. 2011 19:51

Tak jak píše Bosto, to dělám s kravincem.....Věra
Sarlote
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Chlíbák 13. 11. 2015 13:28

Proč se musí nechat zakvasit??
Chlíbák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod weedgrower 10. 5. 2016 11:04

Zdravím zahradníky, včera jsem pohnojil tříleté stromy švestek dobře uleženýmy slepičinci, ještě z minulého roku, ale bojím se, že jsem toho dal moc. Dokázal by mi někdo poradit co dělat v případě přehnojení, popřípadě jak to poznám.
weedgrower

Odeslat příspěvekod Mann 11. 4. 2017 22:24

Taky by mne tato a předchozí otázka ohledně nutnosti kvašení zajímala... Děkujeme za odpovědi.
Mann

Odeslat příspěvekod kejki3 13. 4. 2017 19:37

Čerstvé obsahují hodně čpavku a hrozí popálení kořenů, nebo listů rostlin. Časem se část čpavku uvolní (zápach) a část přemění na přijatelnější formu pro rostliny.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník