Ahoj lidi,
jsem naprostý zahrádkářský laik (moje hobby je vaření). Jelikož bylinkové květináčky jsou dosti drahé, usoudil jsem, že by možná stálo za pokus pěstovat si bylinky do kuchyně sám. Prostor mám zatím pouze za oknem (1,00x0,20 m - tedy tak na jeden truhlík). Do kuchyně potřebuji hlavně bazalku, libeček, petrželku, pažitku, tymián, rozmarýn, oregano, majoránku, šalvěj, mátu a meduňku. Samozřejmě si nedělám iluze, že by se vše vešlo do jednoho truhlíku.
Moje prosba o radu zní:
1) Co všechno mám nakoupit (semena nebo sazenice, jakou hlínu, ...)
2) Jaké bylinky se dají na takto omezené ploše pěstovat, co má smysl a co ne, co se snese, co ne
(zejména, když by "minizahrádka" měla vydržet třeba 2-3 dny bez zalévání)
3) Jak zasadit / zasít, čím eventuelně přihnojovat (jsem dost odpůrcem chemie)
4) Čeho se vyvarovat (sluníčko, zima, ....)
5) Jakékoli další tipy a triky
Uvítám i naprosto elementární rady, protože tahle věc je pro mě naprosto nová a nevím o ní vůbec nic.
Časem se mi možná naskytne plocha 2,5x1,5 metru (balkonek), takže vás tu pak budu opruzovat ještě víc
Jo a pokud byste tápali jak zpracovat své výpěstky, zkuste zajít na sefkuchar.cz a já se vynasnažím poradit a pomoci.
Díky všem za rady a nápady.
Díky všem