Mateřídouška i tymián mají podobné nároky na pěstování:chtějí plné výsluní a lehkou propustnou půdu, ne kyselou. Na zimu by bylo dobré tymián sestřihnout, a pak ho přikrýt chvojím, aby líp přezimoval. Jinak se má seřezávat během léta podle potřeby, taky se víc rozroste (rozkošatí). Dá se množit dělením trsů, nebo zakořeněnými lodyhami, které polehly.
Tymián se používá při uzení masa, přidává se do sekané, ke zvěřině(ke králíkovi též), do salátů, omáček, na pizzu, do hrachových a fazolových pokrmů, může se použít ke kořenění ryb, někdo přidává i do nakládaných okurek nebo s bobkovým listem do kysaného zelí. Musíte vyzkoušet, jak vám bude chutnat, raději na poprvé kořenit méně.
Jinak jako léčivá bylina se tymián hodí ke kloktání při angíně či zánětu hrtanu, dá se použít i na obklady při bolení v krku.
Mateřídouška má podobné využití v kuchyni - k drůbeži, do nádivek, omáček. Čerstvá je dost aromatická, takže méně kořenit bude lepší. Jako léčivka je například vhodná na čaj (s medem) proti kašli, nachlazení a chrapotu, čaj neslazený je dobrý na zažívání. Nálevem z mateřídoušky můžete oplachovat vlasy (proti lupům), nebo přidat do uklidňující koupele.
Obě bylinky lze i sušit při 40 stupních v sušičce.
Mateřídoušek je víc druhů, nejnižší jsou kobercové kolem 5-8 cm, ty nejvyšší druhy nepřerostou víc, jak 30 cm.
(A taky se mateřídouška dávala do balzamovacích roztoků
)