Rybíz a recepty na jeho využití

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Červík 1. 5. 2007 17:47

Už se nám začínají nalévat kuličky rybízu, tak zakládám tuto diskuzi jak ho využít. Podělte se o recepty na jeho zpracování. :)
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 5. 5. 2007 12:25

Máme rodinný skvělý recept - kdo jej vyzkoušel, chválil a mlaskal. :D
ČAJ Z RYBÍZU
Potřebujeme 1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilínový cukr (jedno balení) a skořici. Vše dohromady vaříme 10 minut. Potom mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu. Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.

No a v zimě, když si chcete udělat čaj, dáte do hrníčku či skleničky tak dvě tři lžičky této směsi (jak má kdo rád) a zalijete horkou vodou. V létě přijde vhod vychlazená varianta.
Dá se dělat z rybízu červeného, černého i bílého. :P

Katka
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 5. 5. 2007 15:27

No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit?
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 6. 5. 2007 05:37

Jéé, tak rybíz to je moje!! Ráda ho i sbírám!!!

tady jeden maminčin koláč:

Koláč s rybízem

20 dkg másla, 4 žloutky utřené do pěny, 14 dkg cukru a 35 dkg polohrubé mouky zpracujeme v těsto, které upravíme na dobře vymaštěný plech. Necháme péct a pak napolo syrové poklademe rybízem. Navrh ušleháme sníh z pěti bílků a dvaceti dkg cukru. Necháme dopéct a pak sníme!!
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 6. 5. 2007 05:38

RYBÍZ Á LA BRUSINKY

1 kg červeného nebo černého rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky

Rybíz přelijeme vařící vodou a octem. Přecedíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření a vaříme 10 minut. Poté koření vyjmeme a horkým džemem plníme nahřáté skleničky, uzavřené je obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 6. 5. 2007 05:38

DIETNÍ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

Na jeden kilogram rybízového protlaku 10-12 tablet umělého sladidla

Rybíz vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté prolisujeme na strojku na ovoce. Protlak v hrnci za občasného míchání dál vaříme dokud marmeláda nezhoustne. Před koncem vaření přidáme umělé rozpuštěné sladidlo. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru dokud marmeláda nevychladne.
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 6. 5. 2007 05:39

RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA ZA STUDENA

2 kg rybízu, 2 l převařené vody, 2 kg cukru

Rybíz zalijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin stát. Scedíme, prolisujeme do šťávy, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do lahví.
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 6. 5. 2007 09:52

Tak marmeláda a rybíz ala brusinky u nás má také prioritu, koláč se sněhem je také vynikající, šťáva nic moc, ta u nás nejde nijak na odbyt. Já ho mám nejraději od stromku! Pokud nám sluníčko úrodu neusuší, bude co trhat. Pořád neprší a neprší! :| :(
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 6. 5. 2007 19:02

Pokud by jste chtěly nahradit brusinky snadněji dostupným ovocem zkuste použít Aronii,je myslím dost nedoceněná, a jde z ní dělat prakticky vše co z brusinek.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 6. 5. 2007 19:04

Z černého i moravského jeřábu je výborné domácí víno i kořalička!
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 5. 2007 19:40

Pokud máte elektrickou sušičku na ovoce, přidávám tip na rybízové placky, které jsme vyzkoušeli:
rozmixovaný rybíz se nalije v slabé vrstvě na fóliovou misku (je součástí vybavení sušičky jako síta na bylinky) - ta se před tím malinko potře olejem, aby se placka nepřilepila. Suší se při 55 stupních tak deset, dvanáct hodin - přes noc by mělo stačit. Usušené placky jsou vláčné, jdou stočit, nebo nakrájet na kousky jako křížaly.
Placky potřené sladkou tvarohovou nádivkou jsou docela zajímavým mlskem.
Rybíz se může kombinovat třeba s jahodami, nebo jiným ovocem :)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 6. 5. 2007 19:57

Fidych: Tak ty placky vypadají dost lákavě, až se mi sbíhají sliny:) Půjdu koupit sušičku!!
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 5. 2007 20:03

Stejné placky lze dělat i z třešní i višní a z rozmixovaných jablek, ale opravdu tenké, jinak sušení trvá dlouho a placky neproschnou stejnoměrně.
Chce to ale sušičku s ventilátorem, můj první kup byla sušička levná a "příliš jednoduchá", výsledek nepěkný: po třech dnech napůl udušené kousky nevábné barvy :cry:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 6. 5. 2007 23:29

[quote="Červík"tNo, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit? /quote]


Jasně, chlapi tento čaj ocení taky - aroma rumu dělá svoje. :lol:
Jinak kuličky tam zůstanou, ničemu nevadí, a to ani při pití - zůstávají na dně sklenice. Lžičkou si je vybíráme a koušeme. V klidu se dají i spolknout, kdo je nemá rád, může je po dopití čaje vyhodit. Ale proč cedit? To je zbytečná ztráta času. :D
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 7. 5. 2007 18:59

Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Červík 8. 5. 2007 09:50

Fidych píše:Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...P/quote]


Jééé to znám! :D Říká se tomu Bowle, v "mládí" jsme si užili. :D :oops:
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 8. 5. 2007 15:06

Zkuste udělat netradiční omeletu,pro ty kdož nejsou zvyklí na ozobávání rybízu a jiného drobného ovoce.Do hmoty na omelety nasypte kuličky rybízu(případně angreštu),nezapomeňte dostatečně přisladit.Můžete i část ovoce nejdříve rozmačkat,ale děti mají rády to praskání slupek mezi zuby.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 5. 2007 20:12

Pro ty, kdo zmrazují rybíz ( a jahody) jedna malá vychytávka: aby se ovoce po rozmrazení nerozbředlo, je dobré syrové, omyté ovoce prosypat pískovým cukrem, nechat v míse tak dvě, tři hodiny odležet a pak zamrazit. Zaručeně zůstane celé, kaše se z něj neudělá :wink:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 20. 5. 2007 16:48

Pudink z jogurtu a rybízu

Potřebujete: 3 dl bílého jogurtu, 300 g rybízu, 3 kousky červené želatiny, 3 polévkové lžíce cukru

Našlehejte jogurt, umixujte umyté rybízové kuličky a připravte si želatinu podle návodu výrobce. Smíchejte jogurt, rybízovou kaši a želatinu. Oslaďte cukrem. Směsí naplňte malé formičky např. bábovičky nebo košíčky a nechte vše v lednici dokud hmota neztuhne.
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 20. 5. 2007 21:55

Něco podobného dělám z kysané smetany:
1 kelímek kysané smetany
asi 25 dkg rybízu
2 větší plátky želatiny
cukr podle chuti a zvyklostí

Našlehat kysanou smetanu, do ní přidat rozmačkaný rybíz rozpuštěnou želatinu, pořádně rozmíchat. Osladit, plnit do kompotových nebo pudinkových misek (možno proložit vrstvou piškotů pokapanými šťávou z kompotu) a nechat v lednici dobře ztuhnout = vychladit.
Taky to není špatné... :idea:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Rybízwomen 5. 5. 2015 15:13

Ahoj všem,letos budu mít mraky rybízu a mimo džemu,likéru,koláče a sirupu chci zkusit rybíz usušit jako brusinky.Sušičku nemám.Máte pro mne nějaký chytrý nápad? Díky.
Rybízwomen

Odeslat příspěvekod ASH711 5. 8. 2015 08:52

[PROSÍM A TO BEZ ŽÁDNÝCH KYSELIN A KONZERVANTŮ NEZKAZÍ?
ASH711

Odeslat příspěvekod Karen Válková 5. 8. 2015 10:11

To slyším poprve sušit rybíz. Já jej každý rok jedině mrazím. Máme rádi pak v zimním období rybízový táč. Je to rychlé a osvěřující tou svojí kyselkavou chudí.
U nás už je po sklizni, bohužel tím suchem co nám tu letos kraluje, byl drobný a angrešt jsem ani nesbírala. Nestálo to za to.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník