Jaké máte zkušenosti s pěstováním muchovníku Amelanchier?

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Holišová 13. 7. 2006 09:53

Pořídila jsem si muchovník - Amelanchier. Je to podobná rostlina borůvce, pochází ze Severní Ameriky. Mám ten keř vysoký 1,5 metru. Ale nějak nevím, jestli ho pěstuji správně. Plody jsou chutné, borůvkám se nevyrovnají. Mátě někdo tipy na zpracování a pěstování?
Holišová
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vyslouzil 31. 10. 2007 22:25

Speciální požadavky muchovník nemá - ani na půdu,ani na řez. Zpracovat lze plody jakkoli, je třeba vzít v úvahu, že se borůvkám skutečně nevyrovnají.
vyslouzil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod leopold 13. 1. 2008 07:59

Muchovník - mám šest keřů. Zdá se, že zatímco zpočátku plodily hodně, později to trochu slábne. A to je dobře, protože plody jsou nechutné - nikdo je u nás nechce ani jíst, ani zavařovat. Snad by z nich šla udělat šťáva (po přislazení a okyselení - snad v kombinaci s rybízem). Nechápu, jak mnozí lidé mohou chválit jejich chuť ! To myslím vážně.
leopold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vyslouzil 15. 1. 2008 13:26

To je otázka vkusu. Podobně jako třeba s aronií (černým jeřábem), morušemi, mišpulí, zimolezem, oskeruší, ale i černým rybízem, jostou, atd. Jsou lidé, kteří tyto plody milují, jiní by je nevzali do úst. Někdo rád holky...
vyslouzil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 4. 2. 2008 23:51

Vážně mi vrtá hlavou, jestli je muchovník dobrý, nebo nechutný? Aby bylo jasno jak to je, jeden už se k nám chystá. Když si pochutnáváme na rakytníku, bude mít třeba úspěch i muchovník.
Jak píšete - v kombinaci s rybízem by mohla být marmeláda docela k světu :twisted: , uvidíme...
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod fazulov 27. 4. 2008 22:16

Asi je to s ním jako s ostatním ovocem. Záleží i na prostředí v jakém roste. Máme doma aronii, která není k jídlu ať s ní dělám co chci. Tutéž má kamarádka u Blanska /je tam daleko vlhčenji i jiná půda/ a plody jsou senzační. Lepší buchtu jsem dosud nejedla, ani borůvková se jí nevyrovná. U nás je v kurzu meruzalka velkoplodá, její zpracování je pvšem časově náročné - nutná probírka plodů- dozrávají postupně, musí se ostříhat i oplodí /třeba jako u angreštu, ale ten je podstatně větší/. Muchovníky máme 2, zatím neplodily - uvídím.
fazulov

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 16. 5. 2008 21:39

Se musím přiznat taky jsem si ho koupil. Hodně kvetl a teď má nasazeno. :-))
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod leopold 21. 6. 2008 06:03

Opravdu se není nač těšit. Když to řeknu mírně, tak plody jsou téměř bez chuti, trochu připomínají "chlebíčky", jestli víte, co to je. Možná v našich podhorských podmínkách nedostatečně dozrávají (mají málo cukru) ? I když jsou zralé mnohem dříve, než např. kanadské borůvky.
leopold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 21. 6. 2008 07:54

Taky už jsem to slyšel asi to bude pravda.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 6. 2008 21:09

Tak jste mně pánové vůbec nepotěšili! Od jara mám vysazený jeden kousek, pěkně roste, k úrodě se, pochopitelně, letos nechystá.
No, nakonec - je to zeleň, kyslíku není nikdy dost, ať si roste, a třeba pak někomu zachutná :-P
Ptactvo by si mohlo taky smlsnout :mrgreen:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Xichtka 21. 6. 2008 21:43

dobry vecer muchovnik jsem jedla uz nekolikrat, maji ho sousedi na zahradě pro mě je to delikatesa, můj nazor je ten, aže je ještě lepší než borůvka. akorat mi na nem vadi docela velke oplodí /jak rikame na morave, šušeň/ přinutila jsem rodiče at ho koupí tak ho teprve na podzim sazeli, kdykoliv prijedu okukuju jak roste a kdy už bude plodit,a bych si pochutnala. fakt je to na chuti a názoru každého. mejte se
Xichtka

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 6. 2008 21:53

Tak že by přece jen záleželo na tom, jak máme kdo mlsný jazyk? Necháme se překvapit :shock:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod leopold 23. 6. 2008 00:21

Ano, já vím, každý má "chutě" trochu jiné. Nicméně, u nás v rodině to nikdo nechce, i když jistě by se to dalo použít v kompotě, pokud se trochu ochutí např. citronem, či červeným rybízem, nebo pomeranč. kůrou a pod.
Já mám raději černé jeřabiny - i za syrova, nebo sušené, a úplně perfektní jsou z nich skleničky naplněné výrobkem z nich :
Na plech do trouby nasypeme jeřabiny (černé), zasypeme krystalovým cukrem - poměr zpaměti nevím, mohu později doplnit, pokud bude zájem. (Přidávají se k tomu kousky citronu a pomeranče - i s kůrou)
Dáme to do trouby smažit, až jeřabiny pustí šťávu a rozpustí se cukr. Pak to naládujeme do skleniček a nezapomeneme přidat rum.
Výsledek je naprosto perfektní, ba přímo smrtící - pro diabetiky (já bohužel také cukr nesmím, ale občas neodolám....)
leopold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 23. 6. 2008 01:27

Vypadá to zajímavě, jí se to jen tak, jako chuťovka, nebo se to míchá do něčeho? Až bude čas, napište recept, určitě bude zájem.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod leopold 27. 6. 2008 23:59

ODVOLÁVÁM, co jsem napsal o pár řádků výše o tom, že muchovník je bez chuti, atd...
Dnes jsem totiž prošel zahradou a "ochutnával" novou, právě dozrávající úrodu. Vyšlo najevo, že nejhorší (planou) chuť mají dva nejstarší keře, které jsem sadil již asi před 10-12 roky. Obzvláště jeden z nich je tak špatný (navíc nějak se mu přestává dařit), že jsem se rozhodl jej zlikvidovat. Novější keře - asi 4 roky staré, které právě teď daly první větší úrodu, mají zcela jinou chuť - pokud jsou dobře zralé, mají mírně sladkou a trochu kyselkavou chuť, docela dobrou, řekl bych "dietní" a snědl jsem jich asi půl litru.... Potom jsem si musel umýt ruce a vyčistit zuby - plody silně barví. Naštěstí je barvivo dobře rozpustné vodou, dá se lehce s rukou smýt - na zuby je třeba kartáček....
Možná se na celkem dobré chuti podepsalo i teplé a sluneční počasí v posledních dnech, ale na rozdílu v chuti bude mít pravděpodobně zásluhu i snaha šlechtitelů vypěstovat chutnější odrůdy, což se jim možná v posledních letech daří....
Tím se asi i vysvětluje, proč si někdo chuť těchto plodů pochvaluje a někdo zase ne. Asi máme každý jinou "pododrůdu" od jiných šlechtitelů.
Ty, co mám já, jsem všechny koupil od firmy : Krakonošovo zahradnictví, ŠÍR - Kruh 82, 514 01 Jilemnice. Zcela evidentně ty novější od nich jsou podstatně chutnější. Možná teď mají ještě lepší ?
Jinde se mi je nepodařilo sehnat .....

Bylo by určitě zajímavé, kdyby zde každý při hodnocení chuti uvedl i zdroj, odkud je koupil a příp. i jejich stáří, zvláště pak budou jistě nejzajímavější informace právě o těch chutnějších.

Jak jsem se někde dočetl, šlechtitelé se intenzívně snaží vypěstovat chutnější druhy. Pravděpodobně se jim to již daří, jen o tom nevíme - a hlavně nevíme, kde je objednat, že ?

S napětím čekám na nové doplňujíci informace od vás, co máte ty s výbornou chutí.... ahoj.
leopold
Návštěvník

Další stránka

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků