Výsadba jabloně a hrušně

Rady o pěstování jabloní, hrušní, mišpulí či oskeruší

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod bures2 6. 3. 2010 16:05

Dobrý den,
je možné nebo vhodné za součastných podmínek (tedy teplota od cca. 0 - -5) vhodné vysadit do země jabloň a hrušeň? Předem děkuji.
bures2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 6. 3. 2010 20:54

Ano samozřejmě, pokud je zem už rozmrzlá již se mohou vysazovat stromky a keře.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Karen Válková 7. 6. 2010 22:59

Ahoj Dane, měla bych dotaz.Chci si na zahradu zasadit nějakou hrušeň,někde jsem četla ,že musí být dvě .Vybrali jsme odrůdy Erika a Konference. Co nevím je, musí být opravdu dva stromy a musí být stejného druhu? Jo a jestli musí být dva jak daleko od sebe nejdál se můžou zasadit.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 8. 6. 2010 00:19

Dvě samozřejmě nemusí,pokud se v okolí vyskytují další,ale je to lepší vzhledem k opylení.Vzdálenost je též celkem zanedbatelná-od 2,5m do 250m.vždy záleží na podmínkách,podnož a tvar.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 8. 6. 2010 12:17

No právě tady není žádná hrušeň v dohledu. Až na druhé straně kopce než co bydlíme my a na druhou stranu je to sice rovně, ale mnohem dál až u řeky .Tak to musíme dát opravdu dvě.Moc děkuji Stanislave za radu.A k těm odrůdam mi nic neřeknete?
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 16. 6. 2010 13:42

Já mám jednu hrušeň a na ní 5 druhů hrušek a tak se krásně opylují.
Mám na ní teda ještě hloh, jabloň a kříženec jeřabiny a hlohu Granatnaja.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Karen Válková 16. 6. 2010 20:40

To je Danečku moc hezký, ale takový se neprodávají a tohle to já nedovedu.Přece jsem pořád víc přez ta zvířátka.
Už mám zasazené dvě hrušňátka Decora a Gracie .A už to nechám na nich hlavněže už nebudu muset dělat ty erteple!!
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 29. 6. 2010 12:52

Souhlsím s tím,že ten kdo nemá praxi s roubováním nebo očkováním si pořizuje hotovou sadbu.Z odrůd by jsem doporučil Alfu nebo Bohemiku.Hrušně jsou náchylnější k pohromě ovocnářů,spále růžovitých,proto vám přeji aby se Vám tato bakteriální nemoc dařila zvládat.hostitelé totiž nemusí být pouze jabloně a hrušně.Tato poznámka není proto aby jsem Vás od pěstování zrazoval!
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 29. 6. 2010 13:38

No jo, no teď už je pozdě se polekat, stromky už jsou zasazené. A tak co teda mám dělat, dokut jsou malé jsem schopná je postříkat, na velkej strom to už bych nezvládla. Dík za informaci.
Karen Válková
Návštěvník