Zdravím, rostlina, o které chcete vědět víc, se jmenuje stévie sladká, někdy také cukrová (Stevia rebaudiana).
Je vhodná jak pro diabetiky, tak pro ty, kteří chtějí zhubnout či omezit použití klasického cukru.
Rostlina se používá jako sladidlo do různých nápojů (studených, teplých), i do pečených a vařených jídel. Uvádí se, že sladicí síla jejich lístků je 15-30x větší než u cukru, ovšem bez kalorií. K oslazení celé konvice čaje stačí tři lístky (mohou se užít čerstvé i sušené).
Stévie, která někdy bývá označovaná metaforicky jako medové lístky, není mrazuvzdorná, takže se většinou pěstuje v nádobě a před příchodem zimy se schová domů. Je to jednoletá bylina, ale lehce se rozmnožuje řízkováním (jako pelargonie).
Lístky se sbírají každé tři týdny. Američtí indiáni z kmene Guarani je používali nejen k výše uvedenému oslazení nápojů a pokrmů, ale znali i jejich léčebné účinky.
Později vědci zjistili, že tito indiáni, kteří její lístky ve velkém množství žvýkali, téměř netrpí kazivostí zubů, takže se potvrdilo, že stévie dokáže zničit i velké množství nebezpečných bakterií ústní mikroflóry.
Při žvýkání i maličkého lístečku vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech, tedy nemá ani pocit hladu, což se hodí pro ty, kteří bojují s kily navíc.
Zajímá Vás ještě něco o této rostlině?