Tyto opuncie pěstuji již tak 20 let. Jsou v 200 l sudu a v dřevěné bedně která se už dávno rozpadla. Jsou velice odolné a nikdy nenamrzají. Výborně se množí. Jen nesnášejí přílišné vlhko v zimním období.
Mám žlutou opuncie venkovní, narostla z jedné placičky darované před pěti lety do celkem slušných rozměrů, ale na takový vodopád si patrně ještě nějaký čas počkám. Jaké máte barvy Moje má sírově žlutou barvu(tu nejběžnější)
To je ona ta žlutá. Pak mám ještě tmavě růžovou a nově dalších 5 barev ale ty ještě nekvetly. Žluté už nemnožím těch mám všude plno. Jsou na komíně na taškách na střeše je jedna dokonce byly i v okapu.
O tom by se dalo vyprávět, jak se pěkně zapustí jemné trnečky do prstů . Představa živého plotu z opuncií je dost surová, my máme na střeše garáže "okrasné" kiwi . Už deset let každoročně kvete a nic na něm, proto je pouze okrasné
My máme opuncii doma, venkovní jsem se bála nasadit kvůli našemu kocourovi. Ale ty Vaše, pánové, jsou nádherné! Danieli, ještě že u nás nechodí Santa Claus, ale Ježíšek! Víte, jak by cestou po střeše směr komín dopadl?
Ta růžová je méně vzrůstná a netvoří plody má o něco menší květy,ale barva je to pěkná. Ale navrch nemám. Viděl jsem fotky Vaší zahrady a zahrady paní Hany . Kam se hrabu . Já musím upozorňovat kolemjdoucí něčím vyjímečným jako je opuncie,jmelí na jabloních a orchideje. Jinak tu zahradu mám dost obyčejnou.
tak to opravdu upoutáváte těmy Vašemi rostlinami i nás tady. Na mojí zahradě není nic neobyčejného,jsou to samé nenáročné rostliny,dříve jsem pěstovala kde co a dneska se to vytříbylo na to co je na pěstování nejednodušší,o co se nemusím tolik starat,a aby to splnilo svůj estetický účel.
Víte, někdy mám pocit, že fotky vypadají líp než skutečnost (ne, že by byly upravené), ale člověk vybere kout, nebo místo, které je něčím zajímavé, a pak to vypadá na bůhvíjakou zvláštnost. Taky nemohu naši zahradu srovnávat s těmi novými výtvory od architektů, ale jsme s ní spokojeni. Byla už osazená vzrostlými stromy, místy hotová džungle, něco muselo pryč a zas přibyly jiné keře a stromy. Důležité je, že mi je na zahradě fajn a mám se kde hrabošit
Kdepak, nelapil se, jen mně udivuje, že si tak parádně oslizne i ty shluky malých chlupatých trnů, co se nejlíp chytají do prstů. Vybruslil z toho ve zdraví, ani nic neožral.
nebudu s váma souhlasit,tihle bouďáci jsou zcela neškodní,máme jich plnou zahradu a do doby než se k nám nastěhoval ten opravdový slimák-plzák španělský nebylo nic ožráno ,plzáci sežerou vše co jim přijde pod ruku/vlastně nohu
Oni si hlemýždi taky občas rádi zakousnou zeleně ze záhonů. U nás je s nimi trochu problém, všude kolem neobdělávaná pole a tam se jim daří. Když byl v módě sběr hlemýžďů, stála auta podle silnic jak o pouti... letos se nic takového nekoná, hlemýždi si spokojeně lezou kde chtějí, ale je jich fakt dost
Někde psali, už je to delší čas, že hlemýždi lezou do výšek, když má přijít nějaká velká voda - jako přívalové deště, rozvodnění potoka a tak . Možná na tom něco je, zvířata tuší dopředu líp než my, co se bude dít.
Jsou tam od jara, sucho pořád, . Asi žerou mšice nebo tak. Když žerou malé plžáky... Na rybízu žerou kuličky, ale na té jabloni fakt není vidět úbytek. Tady povodeň nehrozí, není odkud.
V tom povodňovém roce, co byl, jsme se taky radovali, že jsme pod kopci a z dosahu řek. Jednoho rána, cestou do práce (lilo a nebylo moc vidět) skončily najednou moje kroky v dost širokém potoce, který se valil z kopců přes silnici - docela hrůza . Voda už neměla kam se vsáknout a valila se dolů v místech, kde by ji nikdo nečekal. Od té doby si myslím, že je lepší počítat i s tím, co vypadá úplně nepravděpodobně
Měli bychom se nastěhovat do "Života zahrádkáře" s nějakým univerzálním tématem a tam by se mohlo semlít všechno důležité a potřebné . Ale ten nečekaný potok tehdy vůbec opunciím neublížil, druhé rameno proteklo těsně za plotem zahrady, a opuncie přežily i vytrvalé deště
Taky si kupuji čaj z plodů opuncií a je výborný! Jedovaté určitě nebudou ani ty naše opuncie, ale jestli je to ten pravý "čajový" druh a jestli se s plody krom sušení ještě něco dělá a kdy se sklízí , víte to někdo? Pokusy jsou pěkná záležitost, pokud nemusím výsledky konzumovat s nejistou perspektivou, co to se mnou udělá
Prostředek je plný semen . Dužnína je kolem a trny rostou na ní. Mimochodem po celé zahradě mám plno semenáčků opuncií. Semena vyklíčí úplně všude. A také mám letos všude semenáčky mučenek dokonce mučenka roste i po budoucím vánočním stromku
Ty vaše mučenky mi pořád "leží v žaludku"! Fakt si neumím představit, že by u nás rostly venku, i když mišpulník přežil s mírně devastovanými listy celu zimu venku. Ale tím neřeším zpracování opuncií na čaj - chlupatý a trnitý nápoj asi nebude to pravé . Nebýt trnů, mohlo by se s plody nakládat jak s šípky. Co spařit - jestli by se neslouply i s trny? A sušit jen dužninu, třeba se semeny, ta by nemusela být na závadu
Ty moje opuncie ve skalce snad taky zapadnou sněhem - zatím jsou jen tak, vítr je pěkně očistil, vyfoukal od včerejška všechna volná prostranství, moc sněhu nezůstalo.
Měla jsem mučenky přes léto venku (zhlídla jsem se v tom, jak lezou Danielovi po zdi), ale uklidila jsem je na zimu domů. Netroufnu si je nechat napospas osudu, i když by to možná ty obyč přežily Ze semen jsem předloni sela červené mučenky - 5 semen - a nic, tak jsem letos koupila (a dostala) sazeničky od tří druhů, je to jistější a mají se docela k světu.