Rododendrony

Vše, co se týká pěstování okrasných listnatých stromů a keřů

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 10. 2009 21:15

Orosení nevadí, má to svoje mikroklima, a když občas "vyvětráte", plísně by se objevit neměly. Ale taky si myslím, že není nejvhodnější doba na řízkování... i když příroda a rostliny umí mile překvapit. A určitě poznáte, co se nechytí, bude se to chovat jak buxus, určitě ;-)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 9. 10. 2009 21:20

Když to nevyjde,nic se neděje, on tam manžel jezdí každý rok na léčení,jenže to zrovna kvetou a v telce říkali, že to se má dělat koncem léta spíš k podzimu,a on se tam jel teďka podívat za pacošema,tak to byla příležitost, se o to pokusit.
Na volné diskuzi jsem se ptala jak přihnojit sazenice rybízu, :oboze podatíte :?:
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 10. 2009 21:30

Sazenice rybízu - myslíte tím letos nasázené keříky či stromky? Pokud jste je sázeli letos do dobré zeminy (s přídavkem kompostu), nemusíte nic přihnojovat, rybízům by mělo stačit "krmivo" z těchto zásob.
Jinak lze rybízy přihnojovat do zásoby (na podzim) Cereritem, nebo v sezóně Kristalonem na drobné ovoce - je to dobré hnojivo, není drahé a nezůstávají z něj v půdě žádné zbytky.
Přidáváním vyzrálého kompostu ke starším rybízům uděláte taktéž dobrý skutek :-)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 9. 10. 2009 21:36

Ale né, myslím, tím sazenice dneska zakoupené v Troubsku u Brna v nějakém zahradnictví.Zatím je mám dané do vody a ráno zasadím
Jsou to dva keře červeného rybízu.
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 11. 10. 2009 20:23

... no vidíte, tím líp - dejte jim co potřebují hned při výsadbě a budou se mít jak v peřince (zvlášť, když na ně napadne slibovaný sníh :D )
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 11. 10. 2009 20:30

Fidych píše:... no vidíte, tím líp - dejte jim co potřebují hned při výsadbě a budou se mít jak v peřince (zvlášť, když na ně napadne slibovaný sníh :D )

Prosím prosím o radu :!: :!: ptala jsem se už na foru rybíz(je tam fotka), ale tak to napíšu i sem . Rybíz už je v zemi,ale nevím jestli jej mám zkrátit teď nebo na jaře. Zem byla jako šutr, tak jsem vykopala díru pomoci hadice s vodou skoro 75cm hlubokou a do dna jsem dala zkompostovaný loňský hnůj a znovu vykopanou zeminu,pak teprve keřík. Tak doufám,že jsem jej tím potěšila 8-D 8-D -já se nadřela jak kůň :-\
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 11. 10. 2009 21:17

Dobrý večer, ještě jsem Vám našla toto, ať to máte od odborníků ;-)

Keře rybízu
Výhony keřů po výsadbě řežeme na dva až tři pupeny nad povrchem půdy. V prvním roce ponecháváme na keři rybízu čtyři až šest nejsilnějších výhonů, ostatní u země odstraníme. Ve druhém roce ponecháme dalších pět až šest nových výhonů, slabé a přebytečné odstraníme.
Hlavním úkolem výchovného řezu je vypěstování keře s potřebným počtem větví různého stáří. Koncem třetího roku od výsadby mají mít dobře zapěstované keře pět až šest jednoletých výhonů, stejný počet dvouletých a tři až pět tříletých větví, podle kondice keře. Počet větví závisí také od sponu výsadby. Čím je výsadba hustší, tím méně větví má být na jednom keři.

Tak s chutí do toho!!!
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 11. 10. 2009 22:15

Díky ti, tak nevím jestli tomu rozumím dobře,já vím ,že je mám zakrátit, posledně jsem to taky udělala, ale to jsem je sázela najaře.Tak je mám ostříhat hned?No a teď z toho vyplývá další otázka předpokládám, že černý rybíz se řežě stejně ale zase nevím jestli ty už plodící mám taky priřezávat teď nebo až v předjaří? Všechny keře co mám jsou letos 2 nebo 1 rok staré,tak aspoň vím jak je prořezávat.Jen jostu mám už letitou ale dobře plodící.
Dík za odpověď!
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 11. 10. 2009 22:33

Poslala jsem Vám něco o rybízech (odkazy) do fóra tam, kde jste se ptala na řez rybízu po výsadbě (Drobné ovoce), abychom nepletly rybíz dál mezi pěnišníky :-))
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 13. 10. 2009 11:01

Dneska jsem se poprve dívala co dělají řízky ronďáků abych zjistila jestli nepotřebují zalít a trochu je vyvětrala. Od zasazení uběhlo jen 8 dnů,tak jsem ani žádné změny moc neočekávala.Zatím žádný z žízků nežloutne a k mé velké radosti jsem si ihned všimla, že na všech řízcích se nalévají pupeny,a to při sázení jsem si ani žádných pupenů nevšimla.Musely být velice malinké. Já vím,že nemám vyhráno ,ale přece jen to vypadá nadějně.
Na prvním obrázku jsou řízky v den sázení na druhém dneska.
ObrázekObrázek
Na snímku je dobře vidět jen jeden pupen,ale fakt je jich tam daleko víc 8-D
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 13. 10. 2009 21:54

Opravdu vám nechci kazit radost, ale řízkovanci z dřeva ještě vyžijí a zvětší pupeny (asi tak, jako řezané květy rozvinou poupata). Moc bych v tuto dobu na ujmutí nesázela - abyste pak nebyla zklamaná. Než začnou listy žloutnout, dost dlouho to trvá, přece jen je to stálezelená dřevina. Ale hlavu vzhůru, přeji úspěch když ne nyní, tak příště (a třeba nás překvapíte :shock: )
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod hejjar 13. 10. 2009 22:45

A Karen , neměla bys radši ty pupeny vyloupnout, až zakoření tak by měli ve špičce vypustit lístky a nebudou mít místo
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 14. 10. 2009 00:39

Já si taky říkala, že to nemusí nic znamenat, a to přirovnání ke kytici mě taky napadlo.To neva stejně mě to potěšilo.Nic mě to nestojí, tak budu čekat dál.Ty pupeny bych nedokázala vylámat, to bych řízek vytáhla ven.
Karen Válková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HanaT 17. 11. 2009 17:11

Karen co dělají řízky?
Já jsem celá špatná z lišejníku který narůstá na všech azalkách a dokonce už i na dvou ronďákách,
určitě je to z toho vlhkého počasí,jen aby je nezahubil,mám o ně strach vždyť je mám už pětadvacet let . :'( :hm :'(
Obrázek
HanaT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 17. 11. 2009 17:25

Tak ti nevím ,moc dobře to nevypadá,asi jste měli všichni pravdu,že to nepůjde,i když v telce říkali ,že je teďka vhodná doba.Oba truhlíky mám vedle sebe, v obouch byla stejná zemina a řízky no ty nevím píchala jsem je jak mi přišly pod ruku. Truhlíky jsou na stolku mezi okny ,tak že jednomu jde slunko z levé strany a druhému z pravé.A teď se podrž, v truhlíku ke kterému šlo slunko z pravé strany tedy jako by od západu, tam všechny řízky opadaly-nezbyl ani na jední hůlce žádný lístek.Zbylé větévky jsou ještě zelené.
V druhém truhlíku co jde světlo z druhé strany lístky neopadaly snad tak 3-4 a to ještě jen z jedné větévky.
Tak nevím .Něco podobného se mi už dělo tenkrát s těmi lístky fialek jak pouštěly kořínky v jedné nádobce a v druhé ne. Taky stály takhle nějak jako ty dva trůhlíky.

Co dělají ty moje tři keře rohďáků nevím my se tam už dlouho nedostali. My tam byli naposledy 29.9. když jsem tam sázela ty přebytky skalniček.To bylo všechno vpořádku.
A ty myslíš ,že by je mohl lišejník zahubit, to snad nééé. To by byla děsná škoda.
Karen Válková
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka